ברוכים הבאים לאתר כמה עולה, כאן ניתן לקרוא מדריך בנושא הסדר נושים, לקבל ייעוץ מקצועי, המלצות והצעות מחיר ללא התחייבות מעורכי דין הוצאה לפועל מומלצים בישראל.
חוסכים לך זמן וכסף!
באתרנו שירות החוסך את הצורך לחפש עורך דין פשיטת רגל, שירות בקש הצעת מחיר הינו ללא עלות וללא התחייבות, משאירים את הפרטים כאן באתר ועד 3 עורכי דין יחזרו אליכם טלפונית לייעוץ והצעות מחיר, בדרך זו תקבלו תשובות לכל שאלה שיש לכם ועל הדרך תעשו גם השוואת מחירים.
כאשר חייב צבר חובות ולא יכול להחזיר את החובות, הוא יכול להגיע להסדר תשלום עם הנושים. ההסדר הוא בעצם הסכמה בין החייב ובין הנושים לפיה החייב ישלם סכום מסוים מהחוב כאשר הסכום שישולם יהיה נמוך הרבה יותר מסכום החוב המקורי. התנאים בהם צריכה הצעתו של החייב לעמוד קבועים בפקודת פשיטת הרגל.
את ההסדר מציע החייב לנושים כאשר הבקשה מוגשת לבית המשפט ולכונס הנכסים הרשמי לצורך בחינתם. לפני שבית המשפט יעניק את אישורו, הוא יבדוק האם החוב שצבר החייב נוצר בתום לב. כמו כן, יבדוק בית המשפט האם ההסדר יאפשר לחייב לשלם את חובותיו.
במידה שניתן אישור להסדר, מתקיימת אסיפת נושים שבמהלכה נערכת הצבעה על ההסדר. לאחר שהסדר התשלום מקבל את האישורים של בית המשפט והנושים, הוא הופך לסופי ומחייב. באמצעות ציות להסדר, יכול החייב להפטר מיתרה החוב.
במהלך תקופת ההסדר, יהיה הנאמן אחראי על פיקוח וניהול ההסדר, על בדיקת התביעות ועל גביית התשלומים. עמידה בתנאים שנקבעו בהסדר מקנה לחייב יתרונות רבים, לכן, במידה שהוא יכול להגיע להסדר עם הנושים, רצוי עבורו לנצל את האפשרות.
סוגי הסדרי הנושים מגוונים. הסדרים אלו שונים זה מזה בין היתר במועד ההצעה ובאחוזי החובות המינימליים שהחייב מתחייב לשלם. הסדרי נושים שנערכים במסגרת פשיטת רגל מפוקחים גם על ידי כונס הנכסים הרשמי ובית המשפט.
היתרון המרכזי של הסדר נושים הוא שהוא יכול לקצר את ההליך בצורה ניכרת במקרה של פשיטת רגל. באמצעות הסדר הנושים, יכול החייב לקבוע מתי הוא מגיש את הבקשה ואך להגיש אותה לפני צו הכינוס ולפני הבקשה לפשיטת רגל.
החיסרון של ההסדר הוא שהחייב מחויב לעמוד בכל התנאים שקבועים בפקודת פשיטת רגל ובכל התנאים שהוא הציע בעצמו.
נוסף על כך, החייב לא צריך לקבל את הסכמתם של כל הנושים וזהו יתרון גדול - די בהסכמתם של מעל 50% מהנושים שבידם 75% מהתביעות. הדבר שונה ממקרים בהם מדובר על הסדרי נושים פרטניים. במידה שיותר ממחצית הנושים מסכימים להסדר הנושים ובידם 75% מהתביעות, יחויבו המתנגדים להסכם לתת את הסכמתם.
כפי שצוין – ישנם מגוון סוגים של הסדרים עם נושים. להלן סוגי הסדרי הנושים השונים:
• הסדר נושים לפני צו הכינוס – החייב רשאי לפנות אל בית המשפט ולהגיש בקשה לאישור הצעתו לפני שניתן צו כינוס או לפני שמוגשת בקשה לפשיטת רגל. הבקשה צריכה להיות מוגשת גם לכונס הנכסים הרשמי.
את הבקשה על החייב להגיש בצירוף הצעתו כאשר על ההצעה לעמוד על סכום שאינו נמוך מ-30% מכל חובותיו. כמו כן, צריכה ההצעה לכלול את הסדר התשלום המלא שישולם לנושים בדין קדימה. על החייב לצרף פירוט של ערבויות שיבטיחו שההסדר יתקיים. כמו כן, צריך החייב לצרף תצהיר בו הוא מצהיר שהוא לא מסוגל להשיב את כל החובות ודו"ח על החובות והרכוש שלו עם הסברים לסיבות מדוע הוא לא מסוגל לשלם את החוב. את ההסדר יוכל החייב להציע לנושים לפני צו הכינוס.
בית המשפט יאשר את ההצעה במקרה שהוא ישוכנע שהחייב מסוגל לעמוד בה ובצירוף הפרשי הצמדה. כמו כן, יכול בית המשפט לאשר את ההסכם בתלות מתן ערובה ולהורות על כינוס אסיפת נושים למטרת הצבעה. היתרון של הסדר זה הוא שבאמצעותו יכול החייב להתחמק ממגבלות מסוימות שמוטלות עליו בצו הכינוס.
• הסדר נושים לאחר צו כינוס – את ההצעה להסדר זה יש להגיש בכתב. ההצעה צריכה לכלול את הפרטים של ההצעה וערבויות שניתנות על ידי החייב. במקרה שההצעה תעמוד בתנאים הקבועים בחוק, היא תאושר על ידי בית המשפט. החייב יכול להציע להגיע להסדר בכל סכום והנושים צריכים לאשר את הצעתו. בית המשפט יבחן את הסכום שהציע החייב ובסמכותו לקבוע סכום אחר בהתאם למקרה.
• הסדר לאחר שהחייב מוכרז כפושט רגל – במקרה זה, לא קובעת הפקודה סכום מינימאלי, כך שהחייב יכול להציע את הסכום לסגירת החוב ולקבל הפטר.
• אישור שמתקבל על ידי בית המשפט ורוב של נושים – ההצעה תתקבל על ידי בית המשפט ועל ידי הסכמה של רוב המצביעים שהיקף חובותיהם עומד על 75% ומעלה מסכום החובות.
• סוגי הסדרים בפשיטת רגל – לפי החוק, כאשר מממשים נכסים של חייב ומחלקים אותם לנושים, יש מספר קבוצות של נושים ולכל קבוצה יש עדיפות שונה במהלך החלוקה. חלק מהקבוצות בעלות זכות קדימה לקבלת החוב ביחס לאחרות. העדיפות של קבוצות מסוימות על פני קבוצות אחרות תתקיים כשאין לחייב מספיק נכסים כדי להשיב את חובותיו, כיוון שכך, יש להעדיף נושים מסוימים.
קבוצת הנושים הראשונה בעדיפות נקראת בשם: נושים מובטחים", בין הנושים הללו ניתן למנות בין היתר: רשויות מס להן משועבדים נכסי החייב ובנקים שמשעבדים נכסים של החייב.
בעדיפות השנייה נמצאים נושים "בדין קדימה" להם צריך החייב לשלם תשלומים שהוטלו עליו בטרם צו הכינוס. תשלומים אלו יכולים להיות למשל: מיסים ממשלתיים, שכר עבודה ומיסים עירוניים.
הקבוצה השלישית מבחינת העדיפות כוללת את שאר הנושים. נושים אלו אינם מחזיקים בזכות או בשעבוד על הנכסים של החייב. במילים אחרות – מדובר על "נושים רגילים". קבוצת הנושים שנמצאת בעדיפות רביעית כוללת את בן/בת הזוג של החייב.
הסדר נושים מאפשר לחייב לשלם את החוב במהירות ובאופן בו הוא יכול לעמוד, אך כדי להצליח להגיע להסכם בו ניתן לעמוד, חשוב לפעול בצורה נכונה ושקולה.
כדי לבצע את התהליך ובסיומו להפטר מהחוב שנצבר, רצוי עבור החייב לפנות אל עורך דין שמתמחה בפשיטת רגל ולקבל יעוץ והכוונה.