×


תפריט נגישות

פניות אחרונות מהאתר

עורך דין גירושין

30-03-2024 22:14

עורך דין גירושין

31-03-2024 16:07

עורך דין גירושין

בירור לפני שאני פותחת תיק
01-04-2024 21:46

עורך דין גירושין

רק לשם בירור זכויות
03-04-2024 06:00

עורך דין גירושין

06-04-2024 17:14

עורך דין גירושין

מחפשת עורך דין חזק בעניני גירושין
06-04-2024 19:26

עורך דין גירושין

פגישת ייעוץ גישור לפני גירושין
07-04-2024 11:05

עורך דין גירושין

08-04-2024 00:43

עורך דין גירושין

08-04-2024 00:47

עורך דין גירושין

08-04-2024 00:53

חלוקת רכוש בגירושין

איך מחלקים את הרכוש בין בני זוג בגירושין? חלוקת רכוש ללא הסכם ממון? מה זה איזון משאבים?

 

חלוקת רכוש בגירושין

 

 

תהליך הגירושין מלווה בתחושות קשות ביותר - בין אם מדובר על בני זוג המחליטים להיפרד ואף עוד יותר כאשר מדובר על זוג עם ילדים.


תסכול, כאב, רגשות אשם ופחד מלהיות לבד הינם חלק בלתי נפרד מהרגשות שעשויים לחוש זוגות הנמצאים בפני הליך גירושין ואף לאחר מכן.


לצד רגשות אלו עשויים להופיע גם פחדים הנוגעים למצב הכלכלי.

 

שאלות רבות עולות על הפרק : מה מגיע לאישה בגירושין? מהו חוק חלוקת רכוש בין בני זוג? מה קורה כאשר אין הסכם ממון? איך עושים חישוב חלוקת רכוש? איך מבצעים חלוקת דירה בגירושין? למי מגיע מה וכמה? במדריך זה ננסה לתת תשובות לשאלות הנ"ל ותמיד ניתן גם לקבל דרכנו ייעוץ ראשוני בחינם מעורכי דין דיני גירושין.

 

כאשר בני הזוג מתגרשים נערכת ביניהם חלוקת רכוש משותף. נושא זה הינו רגיש ביותר, שכן יש לו השלכות משמעותיות על העתיד הכלכלי של כל אחד מהשניים.


פעמים רבות בני הזוג אינם מסכימים על אופן החלוקה של הרכוש. אם לא די בכך, לא תמיד ניתן לדעת מה יהיו החלטותיו של בית המשפט לגבי אופן החלוקה.

 

בסופו של דבר, במקרים רבים יהיה נושא חלוקת הרכוש אחד הנושאים הבוערים במהלך הגירושין.


לצד העמימות המסוימת, הקשורה לאופן חלוקת הרכוש, קובע החוק שיטת חלוקת רכוש, שיטה זו נקבעת לפי המועד בו בני הזוג נישאו והיא מכונה: "הלכת השיתוף".

 

 

הלכת השיתוף - מהי?

 

 

במידה שמועד החתונה של בני הזוג חל לפני התאריך ה- 1.1.1974 - התאריך בו חוק יחסי ממון בין זוגות נכנס לתוקף, יהיה שיתוף הרכוש מיידי. במקרה זה יוכל בן הזוג לדרוש את חלקו.


זכותו של בן הזוג לדרוש את חלקו נובעת מהלכת השיתוף, אשר חלה בין היתר על נכסים עסקיים וכל שווי כלכלי אחר, כך שבמידה שאחד מבני הזוג מנהל עסק, יהיה הנכס רכוש משותף של בני הזוג ושניהם יקבלו את הזכויות שבו ויישאו בחובותיו.

 

לפי הלכת השיתוף, כל הרכוש שצברו בני הזוג במהלך הנישואין מתחלק ביניהם באופן שווה.


בניגוד לכך, רכוש אחר בו החזיק אחד מבני הזוג לפני הנישואין ורכוש שניתן לו בירושה או במתנה יישאר בחזקתו, זאת כל עוד לא הוסכם אחרת.

 

כשבוחנים את הרכוש המחולק בין בני הזוג ניתן לראות כי ההגדרה של "רכוש" חלה על נכסים עסקיים ומוניטין עסקי, זכויות פנסיוניות, חסכונות שצברו בני הזוג, קופות גמל, מניות, מיטלטלין, נכסי מקרקעין וזכויות אחרות בעלות שווי כלכלי.

 

 

ומה קורה אם בני הזוג נישאו לאחר התאריך ה- 1.1.1974?

 

 

במידה שחתונתם של בני הזוג נערכה לאחר התאריך ה- 1.1.1974, יחול חוק יחסי ממון בין זוגות. לפי חוק זה מוגדר איזון משאבים נדחה. משמעות הדבר היא שהשיתוף חיוני דחוי ואם בני הזוג החליטו להתגרש או במקרה של מוות, זכאי בן הזוג לקבל את חלקו מהרכוש המשותף.

 

בחודש נובמבר, שנת 2008 הועבר תיקון לחוק יחסי הממון, אשר מאפשר חלוקת רכוש לפני גירושין, זאת כל עוד הוגשה בקשה להסדר איזון משאבים וחל אחד מהתנאים הבאים:

 

1. בני הזוג חיים בנפרד, גם אם באותו בית או שנוצר ביניהם קרע והמצב נמשך 9 חודשים במצטבר.


2.  חלפה שנה מהיום בו החל תהליך שמצביע על כך שאחד מהצדדים מעוניין להתגרש או שהוגשה תביעה לחלוקת רכוש, התביעה יכולה להיות גם עבור שמירת זכויות ופירוק שותפות בנכס מקרקעין.

 

יש לציין שבית המשפט רשאי לקצר את המועדים המצויינים. הסיבות לקיצור המועדים עשויות להיות מגוונות. דוגמה לסיבה לקיצור המועדים עשויה להיות במקרה של אלימות בין בני הזוג, במקרה זה עשויים להינתן סעדים זמניים שונים, כמו למשל: שחרור בערובה, צווי מעצר, צו הרחקה או צו הגנה. בית המשפט יכול לקבוע כי על בן הזוג שהגיש את הבקשה להקדמת המועד בו יתבצע איזון המשאבים להעביר כתב הסכמה להתרת הנישואין.

 

 

החוקים ברורים - אז למה בכלל יש מחלוקות בנוגע לחלוקת הרכוש?

 

 

לצד החוקים הברורים, ישנו ערפל מסוים סביב נושא חלוקת הרכוש, שכן למרות שנקבעו חוקים בנוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג שהחליטו להתגרש, עדיין ישנם גורמים המשפיעים על התהליך.

 

המחלוקות עשויות לגדול במקרים בהם בני הזוג אינם מגיעים להסכמה בנוגע לנכסים שאמורים להתחלק ביניהם. ברוב המקרים תהיה התשובה למחלוקת כי כל זכות בעלת שווי כלכלי, אותה צברו השניים לאורך תקופת הנישואין צריכה להתחלק ביניהם באופן שווה.

 

מצב בעייתי נוסף מתקיים כאשר בני הזוג מנסים להבריח נכסים או כאשר אחד מבני הזוג מנסה להבריח נכסים.


מסתבר שישנם הרבה מקרים בהם אחד מבני הזוג יודע בדיוק מהו מצב הנכסים בעוד השני אינו חולק בידע הנוגע לנושא, במקרים אלו עשוי בן הזוג הבקיא בכל הנוגע לנכסים המשותפים לנסות להערים על בן זוגו בדרכים שונות, כמו למשל: לרוקן את החשבון המשותף ללא עדכון בן הזוג השני, להחזיק בחשבון בנק סודי, להבריח כספים למדינות שונות, להבריח נכסים לחו"ל ולבצע פעולות נוספות, לרבות להמציא חובות שאינם אמיתיים.

 

סיטואציה נוספת אשר מעוררת מחלוקות מתקיימת במקרים בהם אחד מבני הזוג החזיק ברכוש לפני הנישואין.


אם לפני שנים היה הרכוש שהובא על ידי אחד הצדדים שייך לאותו צד באופן מוחלט, הרי שבשנים האחרונות חל שינוי בנושא זה. השינוי לא חל בבת אחת - בתחילה עלתה שאלה בנוגע להשבחת נכסים - אם למשל אחד הצדדים החזיק בדירה לפני שבני הזוג נישאו ושיפץ אותה באמצעות כספים שהיו שייכים לבני הזוג, היה בית המשפט קובע, ברוב המקרים, כי על בן הזוג שהחזיק בנכס טרם הנישואין לפצות את הצד השני.


במקרים בהם בן הזוג השני השתתף בשיפוץ באופן משמעותי, עשוי היה בית המשפט להחליט כי הנכס שייך לשני הצדדים.

 

שינויים נוספים חלו בנוגע לנושא זה ולאחרונה הוחלט כי חזקת השיתוף תתקיים גם אם הרכוש היה שייך לאחד הצדדים לפני הנישואין.

 

במקרה שבית המשפט סבור כי לבן הזוג שהחזיק ברכוש טרם הנישואין הייתה כוונה לשתף את בן זוגו בנכסיו, גם אם הנכסים אינם תוצאה של מאמצים משותפים, יהיו אותם נכסים משותפים.

 

לפי החוק, במידה שהנכס הוא פרי מאמצים משותפים, עולה הזכות לראות בו רכוש משותף.


בניגוד לכך, אם הנכס אינו פרי מאמצים משותפים, יעלה הצורך בהצגת הוכחות לכך שבני הזוג ראו בו נכס השייך לשניהם. ברוב המקרים קל להוכיח כי הנכס משותף, שכן פעמים רבות גורמת האהבה לבן הזוג המחזיק בנכס להפוך את הנכס למשותף ואף לרשום את מחציתו על הצד השני על מנת לרצותו לגרום לו להרגיש שהוא איננו אורח בביתו של האחר.


במקרים רבים יכולה חתימה על הסכם ממון בין בני הזוג והתייחסות לנושא זה לספק הגנה לבן הזוג המחזיק בנכס.

 

סיבה נוספת המעוררת מחלוקות בנוגע לחלוקת הרכוש קשורה לטעויות בהבנה של החוק.


במצבים בהם אחד מבני הזוג הוא המפרנס העיקרי, הוא סבור כי הוא זכאי לקבל את רוב הרכוש. במקרים קיצוניים בהם אחד מבני הזוג עובד והאחר אינו עובד כלל, יהיה בן הזוג שאינו עובד זכאי לקבל חצי מהרכוש אותו צברו השניים במהלך תקופת נישואיהם, זאת בשל המאמץ המשותף וחזקת השיתוף.

 

הסיבה לכך שגם במקרים קיצוניים בהם בן זוג אחד מפרנס את הבית בעוד בן הזוג השני אינו עובד, יחולק הרכוש באופן שווה, הוא שאחד הצדדים - שהוא לרוב האשה, עוסק בגידול הילדים, כך שבסופו של דבר המאמץ שבני הזוג משקיעים והתרומה לביתם שווה.


כמובן שהרכוש יחולק באופן שווה גם אם האשה היא המפרנסת והגבר מגדל את הילדים.

 

 

האם מספיק לרשום את הרכוש על שמו של אחד הצדדים? האם רישום הבעלות מבטיח בעלות אמיתית?

 

 

כאן חשוב לציין כי גם אם אחד מבני הזוג, לו היה שייך הרכוש, רשם את הרכוש על שמו של בן הזוג השני, אין הדבר מעיד על כך שבן הזוג השני אכן בעליו האמיתי של הרכוש.


המטרה של בית המשפט היא לייצר שוויון בין הזכויות של הצדדים, בשל כך, רישום הרכוש על אחד מבני הזוג אינו שולל את בעלותו של הצד השני ואת זכותו לקבל מחצית מהרכוש.

 

לצד ניסיונותיו של בית המשפט לייצר שוויון בין הצדדים, עדיין חשוב שבין הזוג, עליו הרכוש אינו רשום, ינהג בזהירות ואף יבקש סעדים זמניים כדי למנוע מבן הזוג האחר, עליו הרכוש רשום, למכור את הרכוש.
 

 

ומה לגבי החובות של בני הזוג?

 

 

לפי חזקת השיתוף, גם החובות אותם צברו בני הזוג בתקופה בה הם חיו יחד הינם משותפים, כלומר: בני הזוג מתחלקים גם בזכויות וגם בחובות.


במידה שצד אחד חייב כספים לצד שלישי, נושאים שני בני הזוג בחוב והצד השלישי אינו יכול לתבוע אחד מהם.


יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם בית המשפט אינו רואה בחוב חוב המשותף לבני הזוג.


בית המשפט עשוי שלא לראות בחוב חוב משותף בשל סיבות שונות, ביניהן: במקרה שאחד מבני הזוג לא גרם ליצירת החוב או כשבית המשפט אינו בטוח שהחוב אמיתי.

 

 

אחד מבני הזוג לא ידע על קיומו של הרכוש - מה קורה במצב זה?

 

 

לפני שמתבצעת החלוקה של הנכסים, על בני הזוג לדעת בדיוק מהם הנכסים הקיימים.


במידה שאין ודאות בנוגע לנושא ועולה חשד כי ישנם נכסים שהוברחו או שישנם נכסים שאינם ידועים, יש לבחון את הנושא לפני שנוקטים צעדים, וכמובן לפני שחותמים על הסכם גירושין.


הסיבה לכך שחשוב לדעת בדיוק מהם הנכסים הקיימים היא שהרכוש שמתחלק הוא רק הרכוש שקיומו ידוע.

 

אופציה אחרת שעשויה למנוע הברחה של נכסים היא לדרוש מבן הזוג לפרט על כל הרכוש בו הוא מחזיק בתצהיר ולכלול את התצהיר בהסכם הגירושין. במידה שדבר זה ייעשה, יוכל בן הזוג לתבוע מהצד השני מחצית מהרכוש, במידה שיתגלה רכוש בעתיד שאינו כלול בתצהיר.


אם לא קיים תצהיר כזה, לא בטוח שבן הזוג יוכל להגיש תביעה בגין רכוש נוסף שיתגלה בעתיד.
 

 

תהליך הגירושין הינו מורכב וקשה מבחינת רבות. מדובר על טלטלה שעשויה לשנות את חייהם של בני הזוג מהקצה אל הקצה ובמגוון מישורים, כשאחד מהם הוא התחום הכלכלי.


כדי להתמודד עם הנושא חשוב מאוד לפנות אל עורך דין המתמחה בגירושין ולקבל ממנו ליווי לאורך כל התהליך, לרבות ניסוח הסכם חלוקת רכוש וחישוב חלוקת הרכוש עצמו.

 

 

ייעוץ והצעת מחיר לשירותי עורך דין חלוקת רכוש בגירושין, ללא עלות וללא התחייבות!

 

 

חוסכים לך זמן וכסף!

 

באתרנו שירות החוסך את הצורך לחפש עורך דין גירושין, שירות בקש הצעת מחיר הינו ללא עלות וללא התחייבות, משאירים את הפרטים כאן באתר, עד 3 עורכי דין מומחים לחלוקת רכוש בגירושין יחזרו אליכם טלפונית לייעוץ והצעות מחיר, בדרך זו תקבלו תשובות לכל שאלה שיש לכם ועל הדרך תעשו גם השוואת מחירים.

 

ייעוץ ראשוני ללא עלות וללא התחייבות מעורך דין גירושין

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.