×


תפריט נגישות

פניות אחרונות מהאתר

עורך דין עבודה

הצעת מחיר
31-03-2024 09:16

עורך דין עבודה

הצעת מחיר לייצוג קבוע (מסחרי) לפי 3-5 שעות חודשיות
03-04-2024 12:42

עורך דין עבודה

04-04-2024 06:58

עורך דין עבודה

מחפש עו"ד לניסוח הסכם ביני לעמותה בחו"ל. הסעיפים כתובים, והם צריכים להיות מנוסחים נכון מבחינה משפטית, ובאנגלית. מדובר על עמוד אחד. נא חזרו אלי עם הצעת מחיר.
08-04-2024 15:02

עורך דין עבודה

whatsapp
11-04-2024 12:46

פיצויי פיטורים

מחפש עורך דין מומלץ לדיני פיצויי פיטורים? רוצה לדעת מהו חוק פיצויי פיטורין, כמה פיצויים מגיע לעובד שהתפטר? ומה מגיע לעובד שפוטר?

 

פיטורים שלא כדין - פיצויי פיטורים

 

תחושות קשות וחרדות רבות עשויות להתעורר בעקבות פיטורים. פיטורים עשויים להפתיע את העובד ולערער אותו לחלוטין.


כדי להגן על עובדים אשר פוטרו מעבודתם מציב החוק הגנות שונות. אחת ההגנות נעשית במסגרת הליך שימוע, במהלכו מקבל העובד הזדמנות להציג את דבריו במטרה לשנות את עמדתו של המעסיק ולמנוע את פיטוריו.

 

הליך השימוע אינו כלול בספר החוקים הישראלי, יחד עם זאת, מדובר על הליך שהפך לנורמה כתוצאה מפסיקה שהתקבלה על ידי בית הדין לענייני עבודה.


עד המועד שנקבע לביצוע הליך השימוע מחויב המעסיק לעדכן את העובד בנוגע לפיטוריו, על ההודעה להינתן לעובד מראש ובהתאם לתקופה שהעובד עבד אצל המעסיק.


יחד עם זאת, ברוב המקרים ניתנת ההודעה שבועיים ואף חודש מראש.
 

 

מהם פיטורים שלא כדין?

 

ההגדרה של "פיטורים שלא כדין" חלה על מקרים בהם המעסיק מפטר את העובד בלי להודיע לו על כך מראש, בלי לאפשר לו להביע את דבריו במסגרת הליך שימוע ובלי לתת לו פיצויי פיטורים, ימי חופשה, דמי הבראה וכספים נוספים.
פיטורים שלא כדין הם מצב קיצוני, כאשר המעסיק מפטר את העובד מהיום להיום.

כפי שצוין בתחילת המאמר - פיטורים עשויים להיות מפתיעים ביותר גם כאשר הם נעשים לפי הדין, אך כאשר מעסיק מפטר את העובד מהיום להיום, הרי שהוא מבצע צעד משמעותי שעלול לפגוע בצורה קשה עוד יותר בעובד, שלא הספיק לעכל את מצבו, ובנוסף, אינו יכול להביע את דבריו ואינו מקבל פיצויים וכספים נוספים.

לפי החוק, מחויב המעסיק לשלם לעובד שפוטר את כספי הפיצויים משום שהם מגיעים לעובד בהתאם לתנאי העבודה.
כמו כן, על המעסיק לאפשר לעובד להסתגל לשינוי המשמעותי בחייו.
במידה שהמעסיק מפטר את העובד שלא כדין, הרי שהוא גורם לעובד להישאר ללא עבודה וללא משכורת. בנוסף, נגרמת לעובד עוגמת נפש בשל ההודעה המפתיעה על פיטוריו.

 

 

 

איסור פיטורים שלא כדין - הגשת תביעה כנגד המעסיק

 

כאשר עובד מפוטר שלא כדין, הרי שנשללות ממנו זכויותיו, במצב זה הוא יכול לתבוע את המעסיק. העובד רשאי לתבוע את המעסיק בגין ביצוע הליך פיטורים ללא שימוע, ביצוע הליך פיטורים ללא מתן פיצויי פיטורים או בגין שלילה של כל זכות אחרת. את התביעה יכול העובד להגיש לבית הדין לענייני עבודה.

כדי לתבוע את המעסיק, על העובד להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני עבודה. עורך הדין יבחן את האופן בו בוצעו הפיטורים ויוכל לקבוע האם הם באמת בוצעו שלא כדין.
חשוב להבין שפיטורים שלא כדין פוגעים בזכות בסיסית לה זכאי כל עובד, גם אם העובד אינו מבצע את עבודתו בצורה טובה.

בנוסף, מגדיר החוק הוראות ברורות בנוגע לנושא הפיטורים וקובע כי במקרים מסוימים חל איסור על פיטור עובד. ההוראות הללו מעוגנות בצווי הרחבה, בהסכמים קיבוציים, בחקיקה ולפעמים גם בהסכמי עבודה שנחתמים בין המעסיקים והעובדים.

במקרים מסוימים בהם מעסיקים איימו על עובדים בפיטורים או פיטרו עובדים, הם צפויים לקבל קנס כספי או עונש מאסר, מקרים אלו הינם: כאשר מדובר על עובדים שהגישו תלונה נגד עובדים אחרים או על עובדים שהגישו תלונה נגד המעסיק, כאשר העובד סובל ממגבלויות, כאשר העובדת נמצאת במקלט לנשים מוכות, כאשר עובד משרת במילואים וכאשר עובד נעדר מהעבודה בשל מצב חירום. כמו כן, אין החוק מתיר למעסיק לפטר עובדים בגין דמי מחלה, הצבעה בבחירות לרשות מקומית, אפליה, הצבעה בבחירות לכנסת או לידה, הריון וטיפולי הפריה.
 

 

פיטורים בגיל פרישה

 

 

שינויים רבים הקשורים לגילאי הפרישה של נשים וגברים חלים במשק הישראלי.
חלק מהעובדים ממתינים בקוצר רוח לגיל הפרישה בעוד עובדים אחרים מעוניינים להמשיך לעבוד כדי לשמור על השגרה או בשל שיקולים כלכליים.
במקרים מסוימים מעסיקים מעוניינים לפטר עובדים מבוגרים על מנת להחליף אותם בעובדים צעירים יותר, חשוב לדעת שבמקרים אלו מגן החוק על העובדים ושיש לעובדים שהגיעו לגיל פרישה זכויות שונות.
בהקשר זה יש להבדיל בין פרישה שאינה מרצון ופרישה מרצון.
עובדים במשק שמגיעים לגיל 60 רשאים להחליט שהגיע זמנם לצאת לפנסיה מוקדמת, במקרים אלו הרי שהעובדים פורשים מעבודתם מרצון ויכולים לקבל קצבאות חודשיות מקרנות הפנסיה. במקרים אלו, בהם העובדים מגיעים לגיל 60, אין המעסיק רשאי לחייב אותם לפרוש.
כאשר העובדים מגיעים לגיל 67, יכול המעסיק לחייב אותם לפרוש. במקרים אלו יכולים העובדים לבקש מהמעסיק להמשיך לעבוד, אך האחרון אינו חייב להסכים לכך.

במקרים מסוימים מעסיקים אינם מסכימים להעסיק עובדים בגילאים מבוגרים, זאת בכדי למנוע פיטורים, החלטות אלו עשויות להיחשב כאפליה.
מקרה לדוגמה אירע בארצות הברית, בו רופא פוטר מעבודתו בשל הגעתו לגיל מבוגר - מעל 70. אותו רופא הגיש תביעה נגד המעסיק וזכה בפיצויים גבוהים ביותר. בית המשפט פסק על הפיצויים הגבוהים הללו, וניתן לומר שהם היו עצומים, כדי להשיג שתי מטרות: המטרה הראשונה היא לפצות על הנזק הפיננסי שנגרם לרופא והמטרה השנייה הייתה למנוע עבירות דומות בעתיד.

אפליה בשל גיל ופיטורים המתבצעים בגילאים מבוגרים פוגעים קשות בעובדים, שכן הם מתקשים למצוא עבודה אחרת.
במקרים מסוימים המטרה של המעסיק היא להפחית משכרו של העובד ולפגוע בתנאים הסוציאליים שהוא קיבל במשך תקופת עבודתו.

 

 

 

 

הזכות לקבלת פיצויי פיטורים

 

הזכות לקבלת פיצויי פיטורים היא זכות בסיסית של העובדים.
לפי החוק זכאי כל עובד שעבד שנה ברצף או במקרה של עובד עונתי - עובד שעבד שתי עונות במהלך שנתיים ברצף במקום עבודה מסוים או אצל מעסיק אחד ופוטר, לקבל פיצויי פיטורים בשל פיטורים.

החוק מגדיר מקום עבודה אחד או מעביד אחד כדי להבהיר כי הוותק והרצף הקובעים את גובה הפיצויים לא יקטעו בשל שינוי בעלות או העברת עובד ליחידה אחרת, כאשר היחידות כפופות לאותו מעביד.
כמו כן, קובע החוק כי מעסיק אשר מפטר עובד לקראת סוף שנת עבודתו הראשונה יראה כאילו פעולתו נעשתה במכוון, במטרה שלא לשלם פיצויי פיטורים, זאת כל עוד לא הוכח אחרת.
החוק קובע כי  הכוונה במילים: סמוך לסיומה של שנת העבודה הראשונה היא ל-11 חודשים ומעלה, כאשר הרצון שלא לשלם פיצויים הוא התנאי המרכזי.
במידה שהוכח שמטרת פעולתו של המעסיק היא להימנע מתשלום פיצויי פיטורים, יקבע בית המשפט כי על המעסיק לשלם לעובד פיצויים גם אם לא מלאו 11 חודשי ותק.
אם המעסיק יצליח להוכיח שהפיטורים לא נבעו מרצונו שלא לשלם פיצויים, לא יהיה עליו לשלם גם אם העובד פוטר לאחר שעבד 11 חודשים.

 

מתי מגיע לעובד שהתפטר לקבל פיצויי פיטורים?

 

 

לפי החוק ישנם מגוון מקרים בהם מצבו של עובד שהתפטר זהה למצבו של עובד שפוטר, במקרים אלו יהיה העובד שהתפטר זכאי לקבלת פיצויי פיטורים למרות שהוא יזם את הפסקת העבודה.

המקרים בהם יהיה העובד שהתפטר זכאי לקבלת פיצויי פיטורים מתקיימים כאשר עובד עבד במשך שנה באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק והתפטר לאחר שהוא הגיע לגיל הפרישה, כאשר העובד סובל מבעיה בריאותית או כאשר בן משפחתו של העובד סובל מבעיה בריאותית והעובד התפטר בשל כך, כאשר עובדת לאחר לידה התפטרה כדי לטפל בילד - במקרה זה תהיה העובדת זכאית לפיצויי פיטורים במשך 9 חודשים ממועד הלידה, כאשר עובד התפטר לאחר שהוא אימץ ילד כדי לטפל בילד - במקרה זה יהיה העובד זכאי לפיצויי פיטורים במשך 9 חודשים מהמועד בו הוא קיבל את הילד, כאשר עובד קיבל ילד מאם פונדקאית והתפטר כדי לטפל בילד - במקרה זה יהיה העובד זכאי לפיצויי פיטורים למשך 9 חודשים מהמועד בו הוא קיבל את הילד וכאשר עובד קיבל ילד למשפחה אומנת והתפטר כדי לטפל בילד - במקרה זה יהיה העובד זכאי לפיצויי פיטורים במשך 9 חודשים מהמועד בו התקבל הילד.

כמו כן, יהיה העובד זכאי לקבלת פיצויי פיטורים במידה שחלה הרעה בתנאי עבודתו וההרעה הייתה מוחשית - במקרה זה על העובד ליידע את המעסיק על כך שהוא מתכנן להתפטר ולהסביר מדוע הוא בוחר לעשות זאת כדי לאפשר למעסיק לשפר את תנאי עבודתו.
במידה שהתנאים השתפרו, לא יהיה העובד זכאי לפיצויים במקרה שהוא יתפטר.
אם המעסיק אינו יכול לשפר את תנאי עבודתו של העובד, לא יהיה מחויב העובד להודיע למעסיק מראש על כוונתו להתפטר ולפרט את הסיבות להחלטתו לצורך שיפור התנאים והוא יוכל לעשות זאת תוך מתן הודעה מוקדמת.

עובד יהיה זכאי לקבלת פיצויי פיטורים גם במקרה שחלה הרעה בתנאי עבודתו משום שמיקום העבודה שונה או שהעובד הועבר לסניף אחר. גם אם מקום העבודה אליו הועבר העובד אינו רחוק מאוד ממקום העבודה הקודם, עשויה העברתו להיחשב לפגיעה מוחשית בתנאי העבודה.

מקרה נוסף בו יהיה עובד שהתפטר זכאי לפיצויי פיטורים הינו מקרה בו העובד החליט להתפטר בשל מעבר דירה, במקרה זה יהיה העובד זכאי לפיצויים בנסיבות מסוימות.
נוסף על כך, יהיה עובד עונתי אשר עבד במשך לפחות 3 עונות ברצף אך לא הובטח לו כי הוא יעבוד ברצף במקום העבודה זכאי לפיצויי פיטורים.

מקרים נוספים בהם יהיו עובדים שהתפטרו זכאים לפיצויי פיטורים חלים במצבים בהם עובדת התפטרה כי היא נמצאת במקלט לנשים נפגעות אלימות, עובד התפטר כדי להתגייס לצה"ל, לשב"ס או למשטרה, עובד התפטר כדי להתנדב לשירות לאומי אזרחי, עובד התפטר כדי להתנדב למטרה לאומית ציבורית, עובד התפטר כדי להתנדב ובשל כך נדחה שירותו הסדיר בצה"ל, עובד התפטר משום שהוא נבחר למשרת סגן לראש רשות מקומית או משרת ראש רשות מקומית ועובד התפטר בשל חילופי מעסיקים במקום העבודה ולכן חלה הרעה בתנאי העבודה.
יש לציין כי במקרה שמדובר על עובד בחברת ניקיון וחברת הניקיון התחלפה, הוא רשאי להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים.

 

פיצויי פיטורים - הוותק של העובד, גובה הפיצויים והאם כדאי למשוך פיצויים מקרן הפנסיה?

 

עובד שהועסק במשך שנה ומעלה באותו מקום עבודה ופוטר, זכאי לקבלת פיצויי פיטורים.
סכום הפיצויים מחושב כהכפלת המשכורת האחרונה במספר השנים שהוא עבד במקום.
יחד עם זאת, אם המעסיק פעל בהתאם לחוק פיצויי פיטורים והפריש פיצויי פיטורים לעובד, לא יחויב המעסיק להוסיף סכום נוסף, גם אם המשמעות של הדבר היא שהעובד יקבל סכום נמוך יותר.

ניתן לומר כי לא רצוי למשוך כספי פיצויים מהביטוח הפנסיוני אליו מפריש המעסיק כספים משום שעשויות להתלוות למשיכת הכספים השלכות פנסיוניות והשלכות הנוגעות למיסוי.

 

מועד תשלום פיצויי פיטורים - פיצויי הלנת פיצויי פיטורים

 

במקרה שעובד זכאי לקבלת פיצויי פיטורים והוא לא קיבל את הכספים המגיעים לו מהמעסיק תוך 15 ימים מהמועד בו היה על המעסיק לשלם לעובד, זכאי העובד לקבל פיצויי הלנת פיצויי פיטורים.

אם העובד זכאי לקבל פיצויי פיטורים או את חלקם מקופת גמל או ביטוח פנסיוני אליהם העביר המעסיק פיצויים לאורך תקופת עבודתו של העובד, יהיה העובד זכאי לקבלת פיצויי הלנת פיצויי פיטורים בגובה הסכום לו הוא זכאי מקופת הגמל, זאת יתקיים רק במקרה שהמעסיק לא הודיע על  הסכמתו לשלם אותם לקופת הגמל ובתוך 15 ימים מהמועד הנקבע לתשלום הפיצויים.

אם הפיצויים שולמו בין הימים ה-16-30 לתאריך בו יש לשלם אותם, יחושב גובה הפיצויים לפי הפרשי הצמדה לתקופה שחלה בין מועד התשלום עד למועד בו הכספים שולמו בפועל.
במידה ששולמו פיצויים אחרי היום ה-30 לאחר המועד לתשלום - יחושבו הפיצויים לפי הפרשי הצמדה לתקופה שחלה בין מועד התשלום עד למועד שבו הם שולמו בפועל בתוספת 20% עבור הסכום הכולל - הפרשי הצמדה בתוספת פיצויי פיטורים עבור כל חודש שחולף והתשלומים אינם משולמים. במידה שחלף חלק מהחודש, יתווספו לתשלום 20% באופן יחסי.
יש לציין כי המעסיק רשאי להפחית מפיצויי ההלנה ומפיצויי הפיטורים סכום שהעובד חייב לו או סכום שהמעסיק זכאי לנכות.

 

 

פיצויי פיטורים לשאירים

 

במידה שעובד נפטר לאחר שהוא עבד שנה לפחות במקום העבודה, יהיו שאריו זכאים לקבל את פיצויי הפיטורים אשר מגיעים לו.

לפי חוק הפיצויים, שארים הם: בן הזוג או בת הזוג של העובד בעת פטירתו, כולל ידוע בציבור שגר עם העובד שנפטר וילדו של העובד שמוגדר כתלוי במבוטח.

במידה שאין לנפטר בן זוג או ילד המוגדר כתלוי במבוטח, יועברו הפיצויים לילדים והורים שהסתמכו בעיקר על הכנסתו של הנפטר. בנוסף, ישולמו הפיצויים לאחיות ואחים אשר התגוררו בבית הנפטר במשך שנה לכל הפחות טרם פטירתו, כאשר הנפטר פרנס אותם באופן מלא.
השאירים זכאים לקבל את הסכום אותו צבר הנפטר בקרן הפנסיה. בנוסף, זכאים השאירים לקבל השלמת פיצויי פיטורים.
במידה שהעובד שנפטר חתם על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים והמעסיק הפקיד לקרן הפנסיה תשלום פיצויים מלא, רשאים השאירים למשוך את הכספים שנצברו אחרי שהם יקבלו מהמעסיק של העובד מכתב שחרור כספים.

כדי לקבל את פיצויי הפיטורים על השאירים לפנות אל המעסיק של העובד ולהודיע לו שהם מוגדרים כשאריו של העובד שנפטר לפי חוק פיצויי פיטורים.
במקרים מסוימים מבקשים מעסיקים מהפונים להוסיף לבקשה תצהיר אותו אישר עורך דין כדי לוודא שהם אכן עומדים בהגדרה זו, חלק מהמעסיקים עושים זאת גם אם הפונה הוא בן זוגו של העובד שנפטר או במקרה שמדובר על ילד התלוי בהכנסתו של הנפטר.

 

שלילת או הפחתת פיצויי פיטורים

 

ישנן נסיבות שונות שבגינן רשאי המעסיק לשלול מתן פיצויי פיטורים לעובד שפוטר.
במקרים בהם חתם העובד על הסכם קיבוצי, בו מפורטים תנאים בהם עשוי העובד להיות מפוטר מעבודתו ללא תשלום פיצויי פיטורים ותנאי אחד מהתנאים המפורטים התקיים, יפוטר העובד בלי לקבל פיצויי פיטורים.

ברוב המקרים יהיו התנאים המפורטים בהסכם אותם תנאים בגינם יסכים בית הדין לעבודה להחלטתו של המעסיק שלא לשלם פיצויי פיטורים לעובד. בין התנאים המפורטים כלולות בעיקר עבירות שמטרתן לגרום נזק למעסיק, כך שהעבירות הללו חמורות יותר ממצבים בהם עובד אינו מסוגל לבצע פעולה מסוימת בשל חוסר כישורים או מיומנות ואף יותר חמורים מהתנהגות רשלנית. בין העבירות הללו ניתן לציין למשל: ביצוע עבירה פלילית חמורה, עבודה אצל עסק מתחרה, מסירת מידע סודי למתחרים של העסק, גרימת נזק פיזי למכשירים הנמצאים במקום העבודה, גרימת נזק פיזי למקום העבודה או הפרת משמעת חמורה.
 

 

 

פוטרתם שלא כדין? עמדו על זכויותיכם ופנו אל עורך דין המתמחה בדיני עבודה

 

במידה שפוטרתם שלא כדין והמעסיק לא נתן לכם את פיצויי הפיטורים המגיעים לכם לפי החוק, לא אפשר לכם לקיים הליך שימוע או לא נתן לכם כספים אחרים להם אתם זכאים, חשוב מאוד שתעמדו על זכויותיכם ותדרשו את הכספים אשר מגיעים לכם, דברים אלו תקפים גם במקרים בהם העובד נפטר ושאריו זכאים לקבל את פיצויי הפיטורים.

כדי לקבל את פיצויי הפיטורים המגיעים לכם יהיה עליכם לפנות אל עורך דין המתמחה בדיני עבודה. עורך דין המתמחה בתחום יוכל לבחון את המקרה ולוודא שאכן פוטרתם שלא כדין, בהתאם לכך, יספק עורך הדין ייעוץ וייצוג ויסייע לכם לקבל את הכספים להם אתם זכאים. 

 

 

 

ייעוץ ראשוני בחינם מעורך דין לענייני עבודה

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.