רוצה לדעת מה ההבדלים בין עוסק מורשה לחברה בע"מ, מה עדיף במקרה שלך?
עצמאים רבים מתלבטים בין האפשרות לפתוח חברה בע"מ ובין האפשרות לפתוח עסק המוגדר כ"עסק מורשה". אפשרויות אלו מבלבלות ביותר והדעות בנוגע לנושא חלוקות, גם ע"י רואי חשבון טובים.
כדי לעשות סדר בדברים ננסה תחילה להסביר מהי חברה בע"מ ומהו עוסק מורשה.
על ידי הכרת ההבדלים, היתרונות והחסרונות של כל אפשרות, ניתן לקבל מידע רב, להבין מה הסיכונים הקיימים בכל אופציה ולקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורך.
חברה בע"מ היא ישות משפטית שמטרתה לאגד מספר אנשים למען מטרה זהה. ברוב המקרים המטרה היא להרוויח כספים.
הרעיון להקים חברה בע"מ הינו רעיון ותיק. וכבר במאה ה-17 החלו אנשים לחשוב על האפשרות להקים חברה בע"מ כדי לעודד הקמת עסקים ולהפחית את הסיכונים הקיימים בהקמת עסק.
עצמאיים חשופים לסיכונים כלכליים, עובדה זו ידועה לכולנו, אך כאשר מקימים חברה בע"מ המצב אינו זהה.
במקרה של חברה בע"מ, החברה היא גוף משפטי שעומד בפני עצמו, במילים אחרות - החברה נפרדת מהבעלים שלה והבעלים הם לרוב בעלי המניות.
לבעלי המניות יש זכויות וחובות והם זכאים להשתתף ברווחים של החברה.
מרבית החברות מאוגדות באופן בו יש לבעלים אחריות מוגבלת, אחריות זו מצוינת על ידי המילים: ערבון מוגבל, או בקיצור: בע"מ.
כאן חשוב להכיר כלי משפטי הנקרא: "הרמת מסך". מדובר על הליך אותו רשאי בית המשפט לבצע. בית המשפט רשאי להרים את מסך ההתאגדות הנמצא מעל החברה ולקבוע כי החובות חלים על מנהלי החברה או על בעלי המניות שלה.
לפני שנים נהג בית המשפט שלא לבצע את הליך הרמת המסך מעל החברה, בשנים אלו הופעל ההליך רק במקרים מעטים.
בשנת 1999 חל תיקון בחוק החברות, במסגרת התיקון הורחבו המקרים בהם יכול בית המשפט לקיים את ההליך ולחייב את בעלי המניות לשלם את החובות של החברה.
במקרים בהם בית המשפט משתכנע שהחברה לא פיקחה על ההתנהלות באופן תקין, לקחה סיכונים לא סבירים, קיפחה את נושי החברה או פעלה באופן אחר שאינו תקין, הוא קובע כי יתקיים הליך הרמת מסך.
יש לציין כי בית המשפט עשוי לקבוע כי יתקיים הליך הרמת מסך גם אם אין הפרדה בין נכסיהם הפרטיים של בעלי המניות ובין נכסי החברה.
לפני שנסביר מהו עוסק מורשה, נציין כי ישנם עסקים המוגדרים גם כ"עוסק פטור". לפי שתי ההגדרות הללו ניתן להבין מהו המעמד של העצמאי מול רשות מס ערך מוסף.
ההבדלים בין עוסק מורשה ובין עוסק פטור באים לידי ביטוי ברמת הדיווח לרשויות המס, בעבודתו של העצמאי ובגובה המחזור.
באופן כללי ניתן לומר כי עצמאי יכול להיות עוסק פטור רק עם מחזור שאינו עולה על מאה אלף שקלים בשנה. במקרה שהמחזור הוא יותר ממאה אלף שקלים בשנה, לא יוכל בעל העסק להיות עוסק פטור, כי אם עוסק מורשה.
מעבר לכך, ישנם מקצועות שלא יכולים להימצא תחת ההגדרה של עוסק פטור גם הם מרוויחים פחות ממאה אלף שקלים בשנה. בין המקצועות הללו יש לציין: מתווכי נדל"ן, רופאים, עורכי דין, וטרינרים, מתורגמנים, עורכי פטנטים, מהנדסים, טכנאי שיניים, טכנאים, חוקרים פרטיים, הנדסאים, אדריכלים, מנהלי חשבונות, רואי חשבון, יועצים לארגונים, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים ושמאים.
על בעלי מקצוע המעוניינים להירשם כעוסקים מורשים לגשת למשרדי המע"מ. במהלך הרישום מקבלים בעלי המקצוע מספר עוסק מורשה, לרוב יהיה מספר זה זהה למספר תעודת הזהות, לפני פתיחת תיק עוסק מורשה מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון, באופן כללי עדיף לתת לרואה חשבון מוסמך לייצג אותך בכל דיון במס הכנסה או במע"מ.
כשמשווים בין התהליך שיש לבצע כדי לפתוח חברה בע"מ ובין התהליך שיש לבצע כדי להפוך לעוסק מורשה, ניתן לראות כי תהליך פתיחת חברה בע"מ מורכב הרבה יותר מהתהליך שיש לעבור כדי להיות עוסק מורשה.
כדי לפתוח חברה בע"מ יש לגשת אל רשם החברות ולהציג בפניו הצהרת דירקטורים ותקנון. כמו כן, יש לשלם אגרת רישום ולבחור לחברה שם.
יש לציין כי רשם החברות יכול שלא לאשר את הקמת החברה. ישנם מקרים בהם הוא דוחה את הבקשה, הדבר תלוי בשיקול דעתו.
גם בעת פתיחת חברה בע"מ מומלץ להתייעץ עם רואי חשבון בטרם תיגשו לרשויות המס.
כשבוחנים את היתרונות והחסרונות של חברה בע"מ מול האפשרות להיות עוסק מורשה, ניתן לציין את הנקודות הבאות:
1. חברה נהנית מהגבלה באחריות - מכיוון שחברה בע"מ הינה גוף משפטי נפרד מבעליו כמעט לחלוטין, במקרה שהחברה נתבעת או נכנסת לחובות בעליה לא יושפעו. יחד עם זאת, יש לציין כי קיימים מצבים בהם יבוצע הליך "הרמת מסך" וכתוצאה מכך בעלי החברה עשויים להיפגע. יש לקחת נושא זה בחשבון כאשר חושבים לפתוח חברה בע"מ.
2. מס יחסית נמוך על רווחים שאינם נמשכים מהחברה - כל עוד הכספים נשארים בחברה, לא תחויב החברה לשלם מס נוסף, כך שיש לבדוק האם יש צורך בכספים או האם ניתן להשקיע אותם במסגרת החברה.
3. הנהלת חשבונות כפולה - לגבי הנהלת החשבונות יש לחברה בע"מ יתרון, אך היתרון הוא גם חיסרון. היתרון הוא שכאשר מדובר על חברה בע"מ אפשר לערוך מעקב ולזהות חוסרים או שגיאות בקלות. יחד עם זאת, קשה יותר לערוך בקרה אחר הנהלת חשבונות חד צידית, לכן, הדבר יכול להיות לפעמים לטובת החברה, אך פעמים אחרות לטובת רשות המיסים.
על טעויות משלמים, על כך יעידו בעלי עסקים מורשים רבים אשר קיבלו קנס כספי גבוה מרשויות המס על טעויות כאלה ואחרות, כגון רישום לא תקין של חשבונית או דיווח לא נכון של ההכנסות או ההוצאות, הנהלת חשבונות כפולה אמורה למנוע את הטעויות שציינו.
4. הוצאות על חברה - חברות בע"מ צריכות לשלם הוצאות גבוהות ביותר - לפחות 20,000 שקלים בשנה. ההוצאות כוללות בין היתר: קבלת שירות מרואה חשבון, ניהול חשבון בנק של העסק, אגרת חברות, משכורות ותשלום על הנהלת חשבונות. במקרים רבים היקף ההוצאות לא מאפשר חיסכון במס. מעבר לכך, אם כל הכסף נמשך, אין הבדל בין מס לחברה ובין מס ליחיד.
5. מעבר בין התאגדות אחת לאחרת - חשוב מאוד לתכנן מראש מעבר בין התאגדות מסוימת להתאגדות אחרת, זאת משום שאי שאפשר להעביר הפסדים מיחיד לחברה או מחברה ליחיד.
6. זכות לפיצויים - משיכת המשכורות של בעלי החברה לעצמם מאפשרת להם לקבל פטורים בסכום של משכורת לכל שנת עבודה.
7. תשלומי מס של חברות - יחידים יכולים ליהנות מיתרונות מסוימים מהם חברות לא יכולות ליהנות. במקרה של עצמאי, הוא יוכל לקבל למשל 10% על השכרת נכסים למגורים בישראל. כמו כן, יכול היחיד לקבל 15% על השכרת דירות בחו"ל.
לעומת זאת, חברה תחויב לשלם מס חברות העומד על 23%. אלו הם חלק מהיתרונות של יחיד לעומת חברה בנוגע לתשלומי מס, כך שההפרשים יכולים להיות גדולים מאוד.
מעבר לכך, במידה שיחיד מוכר דירה למגורים, יש לו אפשרות לקבל פטור ממס שבח בחלק מהמקרים, אך חברה תאלץ לשלם את המס, מכאן שלא רצוי לבצע השקעות מסוימות דרך החברה.
ישנם גם יתרונות לרכוש נכסים על שם ובכספי החברה ואם משיקולי מס יותר כדאי לבעל החברה לרכוש נכנס באופן פרטי אז גם המיסיים יהיו בהתאמה.
ההתנהלות הכלכלית של חברות בע"מ, עסקים מורשים ואף עוסקים פטורים איננה פשוטה.
כדי שכל המסמכים יוגשו בצורה תקינה וכדי למנוע בעיות עם רשויות המיסים, חשוב מאוד לקבל שירות מבעל מקצוע המתמחה בתחום, בעל מקצוע זה הוא רואה חשבון והוא אחראי על נושאים רבים, אך לפני שנסביר מהם התחומים עליהם אחראי רואה החשבון ומהם התפקידים העיקריים של רואי חשבון בהרחבה, נסביר בקצרה על התהליך שיש לעבור כדי להיות רואה חשבון.
רואה החשבון הוא אדם שהוסמך לעסוק בתחום ראיית חשבון, הסמכה זו ניתנת ממועצת רואי החשבון, מדובר על גוף סטטוטורי אשר כפוף למשרד המשפטים והוא אחראי על רישיון המקצוע.
על מנת לקבל רישיון לעיסוק בראיית חשבון יש להצליח במבחני המועצה.
כמו כן, על רואה החשבון להחזיק בתואר ראשון בחשבונאות ממכללה או אוניברסיטה, התואר מאפשר קבלת פטור מבחינות רבות - שלוש עשרה בחינות מתוך חמש עשרה, אותן עורכת מועצת רואי החשבון.
אחרי סיום הלימודים יש לעבור תקופת התמחות שנמשכת שנתיים.
במידה שניתן פטור, נותרות שתי בחינות קשות ביותר - הבחינה הראשונה היא: "ביקורת חשבונאית מתקדמת" והבחינה השנייה היא: "חשבונאות פיננסית מתקדמת".
מכל המצוין ניתן להבין שלא פשוט לקבל את הרישיון לעיסוק בראיית חשבון וכמו בכל מקצוע גם כאן ישנם רואי חשבון בינוניים ויש רואי חשבון מעולים, גם מחיר שכר הטירחה יהיה בהתאם, משרד רואי חשבון קטן יתמחר באופן שונה ממשרד רואי חשבון גדול ואף ייתכן שגם תמהיל הלקוחות בניהם יהיה מאוד שונה.
יש כאלה שמחפשים רואה חשבון זול ואחרים יעדיפו רואה חשבון יקר, אך המלצה שלנו, לפני בחירת רואה חשבון מתאים עבורך, כדאי לבקש מספר הצעות מחיר, אל תוותרו על פגישה ב 4 עיניים או בעידן הקורונה אפשר גם להסתפק בפגישת בזום או סקייפ.
רואה החשבון בוחן את הדו"חות הכספיים ודואג לכך שהם יהיו תקינים.
כמו כן, עורך רואה החשבון ביקורת ואימות של הדו"חות. בנוסף, עוסק רואה החשבון בניהול וייעוץ מס.
רואי חשבון מתמחים במגוון תחומים, ביניהם: מיסים, ביקורת חשבונאית, מימון, חשבונאות ותת תחומים שונים.
כפי שצוין - רואה חשבון הוא איש מקצוע מיומן ביותר, שעבר מסלול הכשרה אקדמי.
רואה החשבון הינו מומחה לענייני כספים ועליו להחזיק בידע נרחב כדי לספק ללקוחותיו שירות מקצועי.
אם נפרט יותר על תחומי העיסוק של רואה החשבון נוכל לציין כי עליו להתמחות במיסוי, במסגרת שירות זה מייצג רואה החשבון עסקים מול רשויות המיסים. עבודה זו נעשית באמצעות דו"חות שנתיים, הצהרות הון ודו"חות כספיים תקופתיים.
כמו כן, מספק רואה החשבון את כל השירותים הקשורים להנהלת החשבונות של העסק.
בנוסף, עוסק רואה החשבון בחשבות שכר, כלומר - גובהה המשכורות, תשלומים לעובדים והפקה של תלושי משכורת. רואה החשבון עוסק גם בקבלת החזרי מס לשכירים ועצמאיים.
שירות נוסף אותו מספק רואה החשבון הוא ייעוץ מס. במסגרת תפקיד זה מייעץ רואה החשבון ללקוח בנוגע למיסים השונים ומסייע לו לנהל את העסק בצורה נכונה מבחינת העלויות ובהתאם לחוק.
עוד שירות אותו מספק רואה החשבון הוא ייעוץ פיננסי. רואה החשבון בוחן את האופן בו מנוהלים הכספים של העסק ומייעץ לבעל העסק בנוגע לשיפור ניהול הכספים.
כל עסק זקוק לשירותיו של רואה חשבון החל משלב הקמתו ולמשך תקופת הפעילות שלו, כאשר שירותיו של רואה החשבון משמעותיים עוד יותר במקרים בהם העסק גדול. במקרים אלו יהיה צורך בשירות מקיף עוד יותר.
רואה החשבון מעורב בתהליכים רבים אשר חלים בעסק ויש לקבל ממנו שירות כבר מהשלבים הראשונים, בהם מיקום העסק מול הביטוח הלאומי, רשויות המס וגורמים אחרים.
רואה החשבון מסייע לעצמאי לקצר את התהליכים, לייעל אותם ולמנוע טעויות, כל אלו מעניקים לעצמאי תחושת ביטחון, החיונית מאוד בתחילת דרכו ובהמשך.
לאחר הקמת העסק, מסייע רואה החשבון לבעל העסק לנהל את העסק בצורה נכונה מבחינה פיננסית - אם מדובר על ניהול כספים, דיווחים לרשויות, עבודה מול ספקים, עבודה מול בנקים ונושאים נוספים. רואה החשבון אף מסייע לבעלי עסקים לסגור עסקים.
לא מעט בעלי עסקים שואלים את עצמם האם הם חייבים להיעזר בשירותיו של רואה חשבון.
הרצון לחסוך כספים הוא רצון ברור וחלק מבעלי העסקים חושבים שהם יכולים לנהל את העסק שלהם לבד.
מבחינת החוק, אם לא מדובר על חברה בע"מ, ניתן לנהל את העסק ללא סיועו של רואה חשבון, כלומר אין כל חוק המחייב זאת כל עוד העסק מקפיד לפעול בהתאם להוראות ניהול הספרים. הוראות אלו כוללות למשל: דיווחים לרשויות המס, עריכת דו"חות תקופתיים, רישום חשבוניות וקבלות ורישום בספרים.
למרות שהחובה להיעזר ברואה חשבון אינה חלה על כל סוגי העסקים, מומלץ גם עבור עסקים שאינם מחויבים לקבל את שירותיו להיעזר בו לאורך כל תקופת הפעילות של העסק. אחרי הכל, רוב האנשים אינם מבינים בתחומים בהם מתמחה רואה החשבון, וגם אם הם מבינים בתחומים אלו, הם לא בקיאים ומנוסים בהם כמו רואה חשבון מיומן.
על ידי קבלת שירות מרואה חשבון ניתן ליהנות ממגוון יתרונות, נציין מספר יתרונות בולטים מביניהם:
1. חיסכון בתשלום מס - הייעוץ השוטף שמספק רואה החשבון כולל בין היתר: ייעוץ בנוגע לקרן פנסיה או קרן השתלמות וייעוץ בנוגע להוצאות מוכרות, כך שסיועו יכול לעזור לבעל העסק לקבל זיכוי במס.
2. איחורים - בעזרת רואה החשבון יכול בעל העסק לקבל הארכות מסוימות למועד הגשת הדו"חות, לכן, מופחתים הסיכונים לסנקציות כלכליות.
3. פעילות התואמת לחוק - רואה החשבון בקיא בחוקים החלים על עסקים, כך שהוא מסייע לבעל העסק להגיש את הדיווחים במועד ומונע בעיות נוספות עם החוק.
4. התמקדות בעסק ולא בבירוקרטיה - רואה החשבון מסייע לבעל העסק לחסוך זמן יקר, שכן הוא מעניק שירותים רבים, ביניהם: דיווח לרשויות, חשבות שכר ושירותי הנהלת חשבונות.
הסיוע המקיף של רואה החשבון מאפשרת לבעל העסק להתמקד בעסק ולא בבירוקטיה סבוכה ומעייפת וליהנות מתחושת ביטחון.
5. ייעוץ כלכלי - הידע הנרחב של רואה החשבון בתחום העסקים מאפשר לבעל העסק לקבל ייעוץ מקצועי וממוקד ולפתח את העסק שלו.
מעבר לשירותים הבסיסיים שרואה החשבון מעניק, הא יכול לייעץ לבעל העסק בנושאים רבים נוספים, כמו למשל: גבייה ועריכת משא ומתן בנטילת הלוואות.
6 הסדרת תשלומים והחזר כספים - ישנם מקרים רבים בהם עסקים משלמים יותר מידי מקדמות או פחות מדי מקדמות לרשויות.
רואה החשבון עורך חישובים באופן שוטף, יודע בדיוק מהן הדרישות של הרשויות ויכול לכוון מקדמות באופן בו הן יהיו מדויקות יותר.
רואה החשבון גם מסייע לבעלי עסקים לקבל החזרים כספיים.
על ידי הכרת הזכויות והחובות שחלות על בעלי עסקים, יכולים בעלי העסקים לנהל את עסקיהם בתבונה, להימנע מבעיות עם החוק, לחסוך כספים, לשמור על הסדר והארגון וליהנות משלל יתרונות נוספים.
יחד עם זאת, חשוב מאוד לבחור את רואה החשבון בקפידה - לבדוק את התעודות שלו וההכשרות שהוא עבר, לבדוק את ניסיונו ואת השירותים שהוא מספק, ובין היתר - לבחון את הכימיה, שכן בסופו של דבר המטרה היא לקבל ליווי שוטף לאורך כל תקופת הפעילות של העסק ותמיד חשוב לעבוד עם נותן שירות שנעים לעבוד איתו וגורם ללקוח להרגיש בטוח.
חוסכים לך זמן וכסף!
באתרנו שירות החוסך את הצורך לחפש רואה חשבון, שירות בקש הצעת מחיר הינו ללא עלות וללא התחייבות, משאירים את הפרטים כאן באתר, עד 3 רואי חשבון מומחים לחברות בע"מ, עוסק מורשה ופטור, יחזרו אליכם טלפונית לייעוץ והצעות מחיר, בדרך זו תקבלו תשובות לכל שאלה שיש לכם ועל הדרך תעשו גם השוואת מחירים.