מחפש לדעת כמה עולה מערכת סולארית? איך לבחור מערכת סולארית מתאימה עבורך?
כולנו מכירים את דודי השמש, אשר מאפשרים לרבים מאיתנו לנצל את אנרגיית השמש וליהנות ממים חמים תוך חיסכון כספי. במדינה כה חמה ושמשית כמו ישראל, הרי שאין להתעלם ממשאב זה. דודי השמש, שמשמשים אותנו כבר מסוף שנות ה-70 של המאה ה-20, הינם פתרון נפלא עבור מדינות שמשיות, כאשר המערכות הסולאריות הינן פתרון מתקדם נוסף שחשוב וכדאי מאוד להכיר.
אנרגיה סולארית היא תחום מרתק. באמצעות שימוש באנרגיה זו, שמקורה מהשמש, ניתן להפחית את זיהום הסביבה. מדובר על אנרגיה חלופית. המעבר לאנרגיה סולארית מאפשרת לנו בין היתר להילחם בהתחממות הגלובלית ובהתכלות משאבים, וניתן לראות כי כבר בימינו הותקנו במוסדות וחברות מערכות סולאריות. כאן עשויה לעלות השאלה: האם כדאי והאם מתאים להתקין מערכות סולאריות גם בבתים ובעצם להתקין פאנלים סולאריים על גגות הבתים?
באמצעות התקנה של מערכות פאנלים סולאריים על גגות הבתים, ניתן לנצל את האנרגיה הסולארית ולהפיק חשמל. כדי להפיק את החשמל, יש לחבר את מערכת הפאנלים הסולאריים למערכת החשמל, כאשר אין כל צורך בשטח נוסף - כל מה שנחוץ הוא שטחו של הגג.
התהליך שמתבצע במערכת מכונה: "פוטו-וולטאי", כאשר הפאנלים הסולאריים קולטים את האנרגיה של השמש. לאחר קליטת האנרגיה, היא הופכת לחשמל DC ומומרת לזרם חשמלי, כאשר ההמרה לזרם החשמלי מתבצעת על ידי ממיר שאפשר לחבר למערכות בקרה ועל ידי כך לשלוט בניתוב של הזרם החשמלי, בצורה זו ניתן לנתב את הזרם החשמלי גם אל הבתים וגם אל חברת החשמל וכשהשמש אינה ממלאה את השמים מסופק החשמל מחברת החשמל. יש לציין כי אם ישנה הפסקת חשמל, המערכת הסולארית מפסיקה לעבוד.
מעניין לדעת כי תהליך ההתקנה אינו ממושך במיוחד ומסתיים תוך יומיים בממוצע. יחד עם זאת, על מתקיני המערכת לקבל אישורים רלוונטיים, ובנוסף, עליהם להתקין מד דו כיווני, מד זה שייך לחברת החשמל. ההתקנה של המד הדו כיווני וקבלת האישורים עשויה להאריך את משך ההתקנה, אך חשוב לזכור כי התהליך משתלם ומועיל לסביבה בצורה משמעותית. מעבר לכך,רוב החברות המתמחות בהתקנת מערכות סולאריות מספקות מענה לכל התהליך הבירוקרטי, כך שהלקוחות אינם צריכים לעסוק בכך. בכל מקרה יש לוודא את הנושא עם החברה ממנה מעוניינים לקבל שירות. כאן יש לציין כי במידה שמדובר על התקנה שמתבצעת על גג רעפים שגודלו עד 7 דונם, לא יהיה צורך בקבלת היתרי בנייה.
המערכת הסולארית בנויה ממספר חלקים. החלק המרכזי של המערכת הוא הפאנלים הסולאריים עליהם הוסבר מעט קודם. הפאנלים הללו הם החלק היקר ביותר במערכת והם כוללים תאים פוטו וולטאים שהופכים את הקרינה של השמש לחשמל. תאים אלו מורכבים מחומרים מוליכים למחצה ורמת ההולכה שלהם מושפעת מהאור אשר מגיע אליהם. כאשר התאים קולטים את השמש, נוצרת תנועת אלקטרונים שיוצרים זרם חשמלי.
חלקים נוספים הקיימים במערכת הסולארית הם ממירי מתח סולאריים. ממירים אלו "לוקחים" את הזרם החשמלי (זרם DC ישר) וממירים אותו לזרם המכונה AC, עליו בעצם פועלת רשת החשמל. כדי שחברת החשמל תוכל להתחבר למערכת, יש להשתמש בממיר מתח.
חלק נוסף במערכת הסולארית הוא מונה החשמל, באמצעות המונה ניתן למדוד את כמות החשמל שיוצרה ואת כמות השימוש בחשמל, בצורה זו ניתן לחשב את הרווחים מההפרש בין הכמות שיוצרה והכמות בה נעשה שימוש.
התשובה לשאלה זו היא: בהחלט כן. לאחר התקנת המערכת הסולארית יכולים המשתמשים לשלם בהתאם להזרמת החשמל - כלומר: להשתמש בחשמל בהתאם לצורך ולמכור חשמל עודף לחברת החשמל. אופציה נוספת העומדת בפני המשתמשים במערכת הסולארית היא לשלם עבור הייצור ולמכור את כל החשמל לחברת החשמל.
מחירון החשמל נקבע בהתאם להספק המערכת. לפי המחירון, אם המערכת מייצרת 15 קילו-ואט לכל היותר, עומד המחיר על 48 אגורות לקוט"ש, ואם המערכת גדולה עוד יותר ומייצרת 100,000 קילו-ואט לכל היותר, יעמוד המחיר לקוט"ש על 45 אגורות. נוסף על כך, חשוב לדעת כי הפאנלים הסולאריים הקיימים בימינו עברו תהליך מרשים של התפתחות, כך שהיום ניתן להשתמש בהם לאורך שנים, עובדה זו מאוד מעודדת, זאת לצד המחירים שירדו בצורה ניכרת.
מכל המצוין אפשר להבין כי מאוד משתלם להתקין מערכות סולאריות גם מהבחינה הכלכלית.
כאשר בוחנים את טווח המחירים של המערכות הסולאריות, ניתן לראות כי טווח המחירים רחב ביותר וכי ממוצע המחירים הינו 70,000 שקלים ומעלה, כאשר המחיר מושפע מהדגם של המערכת, גודלה של המערכת והחברה שמספקת אותה.
לצד המחיר, שאמנם אינו נמוך, המערכת אינה דורשת תחזוקה רבה ובסך הכל יש לנקות אותה מדי תקופה ולהחליף חלקים מדי תקופה. ברוב המקרים לא תעלה תחזוקת המערכת על סכום של 1,000 שקלים לשנה. הסכום הנחסך מושפע מהספק המערכת ומגודלו של הגג.
אם בוחנים את כדאיות ההשקעה בהתקנת פאנלים סולאריים, אפשר לומר כי מדובר על השקעה בטוחה באופן יחסי, משום שגם אם לא יהיה שימוש בחשמל, יהיה ניתן למכור את החשמל לחברת החשמל. במידה שלא עומד לרשות הדייר הסכום הדרוש לצורך ההתקנה, הוא יכול לקחת הלוואה ולהחזיר את ההשקעה תוך 8 שנים בממוצע.
מעבר לכך, התקנת המערכת הסולארית מפחיתה את חשבונות החשמל ואף ניתן להתקין מד צריכת חשמל בסכום נמוך. כמו כן, אפשר לחבר למד החכם תצוגה ביתית ולעקוב אחר כמויות החשמל. ניתן גם לרכוש מותגים שמגיעים עם פלט ממסר, באמצעותו אפשר לקבל מידע על ייצור עודף של אנרגיה סולארית.
במידה שבני הבית צורכים את רוב החשמל בשעות המאוחרות של היום ובסופי השבוע, ניתן להגדיר את הזמנים בהם המערכת תפעל. אם לא די בכך, אפשר להימנע משימוש ברשת החשמל בשעות בהן הרשת נמצאת בשימוש רב באמצעות מערכת אחסון אנרגיה - ניתן להתקין סוללות על המערכת הסולארית, לטעון אותה במהלך היום ולהשתמש בה בלילה.
במידה שמעוניינים להתקין מערכת סולארית לשימוש ביתי, יש לבחור חברה המתמחה בתחום. חברה מנוסה שצברה ותק והתקינה מערכות סולאריות רבות בבתים, משקים ומשרדים תסייע לבני הבית ליהנות מהתקנה בטוחה ומהירה באופן יחסי, כאשר יהיה ניתן כמובן לחסוך כספים בהמשך.
טרם בחירת החברה רצוי לבחון את דגמי המערכות הסולאריות הקיימים בשוק, בצורה זו יהיה ניתן לקבל מידע על המחירים. כמו כן, רצוי לקרוא המלצות של אנשים שהתקינו את המערכות הללו. מעבר לכך, חשוב לקרוא היטב את ההסכם שניתן מהחברה ולוודא שכל הפרטים הרלוונטים מופיעים בהסכם. חשוב להבין בין היתר כמה זמן תימשך ההתקנה, האם החברה דואגת לאישורים הנחוצים ולביצוע כל שאר הפעולות שיש לבצע במסגרת ההתקנה ויש לבחון את האחריות וההתחייבות של החברה שמספקת את השירות.
שימוש במערכת הסולארית מספק שלל יתרונות אשר באים לידי ביטוי בשמירה על הסביבה ובחיסכון כספי משמעותי. החיסכון הכספי מורגש גם כאשר המערכת מותקנת בבתים פרטיים וגם כשהשימוש בה נעשה במשקים חקלאיים ובבתי עסקים.
על ידי התקנת מערכת סולארית אפשר לקבל החזר כספי מחברת החשמל - כל זאת באמצעות מכירת החשמל שלא נוצל - וזהו יתרון משמעותי של ההתקנה, אשר מאפשרת למשתמשים לשלוט באנרגיה ואף להיות פחות תלויים בחברת החשמל.