רוצה לדעת איזה זכויות מגיעות לעובדים? מחפש עורך דין מומחה לדיני עבודה?
דיני העבודה מסדירים זכויות להם זכאים עובדים. הזכויות מוסדרות באמצעות כלים שונים, לרבות הסכמים קיבוציים.
זכויות העובדים לא ניתנו לעובדים מאז ומעולם, הזכויות הינן פרי מאבקי תנועות סוציאליות, תנועות אלו החלו לדרוש את זכויותיהן במאה ה-19 והיו להן מטרות רבות, ביניהן: להביא לכך שהעובדים יקבלו שכר מינימום, להגביל את שעות העבודה ולמנוע העסקה של ילדים קטנים.
המחלוקות בין זכויותיו של המעסיק ובין הזכויות המגיעות לעובדים לא הסתיימו והן קיימות גם בימינו - מצד אחד מעוניין המעסיק לנהל את ענייניו בהתאם לרצונותיו והבנתו ומנגד - שואפים העובדים לשפר את התנאים אשר מגיעים להם.
אם נבחן את המחלוקות השונות הקיימות בימינו בין מעסיקים ועובדים, נוכל לציין בין היתר את חוסר ההסכמה הנוגע לשכר המינימום. כמובן שישנן מחלוקות רבות נוספות, הכל בהמשך המדריך.
במדינת ישראל כפופים יחסי העבודה בין העובדים והמעסיק לרגולציה לפיה מחויב המעסיק להעניק לעובדיו זכויות בסיסיות. חוקי המגן אינם מאפשרים למעסיק שלא לספק לעובדיו את הזכויות הללו, גם אם העובד ויתר עליהן והוויתור מופיע בכתב.
במילים אחרות - חוקי המגן מסדירים את הזכויות המגיעות לעובדים בישראל ובאמצעותם ניתן להבטיח שהעובדים יקבלו תנאים בסיסיים עוד לפני שמתקיימים צווי הרחבה, הסכם קיבוצי או חוזה עבודה אישי.
בנוגע לשכר שעל המעסיק לשלם לעובדיו, עליו לשלם לעובדים שכר שאינו נמוך משכר המינימום.
כמו כן, על המעביד לשלם לעובדיו עבור שעות עבודה נוספות, חופשה שנתית, ובנוסף, דמי מחלה.
כל מעסיק מחויב לספק לעובדיו הודעה בכתב, כאשר ההודעה מכילה פירוט אודות כל הזכויות אשר מגיעות לעובד על פי החוק. במידה שהמעסיק מעוניין לפטר את העובד או במידה שעובד מעוניין להתפטר, יש להגיש הודעה בכתב.
נוסף על הזכויות הבסיסיות אשר מגיעות לעובדים, ישנן הוראות צווי הרחבה. הוראות אלו ניתנו ממשרד העבודה והרווחה והן מוסיפות לעובדים זכויות.
במידה שזכויותיו של עובד נפגעו, רשאי העובד לפנות אל בית הדין לעבודה ולהגיש תביעה. אפשרות נוספת בה יכול העובד לבחור היא לפנות אל משרד העבודה והרווחה ולהגיש תלונה.
יש לציין כי במידה שנחתם חוזה עבודה אישי או במקרה שחלים צווי הרחבה או הסכם קיבוצי והם מיטיבים עם העובד יותר מהחוק, יעבוד העובד בהתאם לתנאים המיטיבים.
להלן רשימת זכויות בסיסיות אותן מחויב המעסיק להעניק לעובדיו:
המעסיק מחויב לשלם את הפיצויים תוך 15 ימים מהמועד שבו הסתיימה תקופת ההעסקה.
זכות ההתאגדות היא זכות חשובה ביותר, מדובר על זכות דמוקרטית אותה מגבות אמנות בינלאומיות.
אחת האמנות הבולטות ביותר הינה אמנת יסוד עליה חתמו האומות המאוחדות, לפי אמנה זו, אשר עוסקת בזכויות אדם, כל אדם זכאי להגן על ענייניו באמצעות הצטרפות לאגודות.
זכות זו מופיעה במספר חוקים, ביניהם: חוק יישוב סכסוכי עבודה וחוק הסכמים קיבוציים, אך היא לא מוסדרת בחוק.
חוק הסכמים קיבוציים קובע כי חל על המעביד איסור להרע את תנאי העבודה של העובד, לפטר אותו או להפלות אותו משום שהוא לוקח חלק בהתארגנות עובדים. על המעסיק חל איסור להתערב באופן ההתארגנות בכל צורה שהיא.
העיקרון העומד מאחורי התארגנות עובדים הוא שהמעסיק מחזיק בכוח רב יותר מהשכיר, על כן, רשאים העובדים להגן על עצמם ולשמור על הזכויות המגיעות להם מול המעסיק על ידי התארגנות עובדים. בצורה זו יכולים העובדים להיאבק יחדיו עבור שיפור שכרם ותנאי העבודה שלהם.
ישנם מספר ארגונים פעילים בישראל אשר מסייעים לעובדים להתאגד כדי להגן על זכויותיהם. בין הארגונים הללו ניתן לציין את: תנועת הנוער העובד והלומד, הסתדרות העובדים הלאומית וההסתדרות הכללית.
כאשר עוסקים בזכויות עובדים באופן כללי במשק הישראלי, אין להתעלם מהזכויות אשר מגיעות לנשים. נושא זה הינו חשוב ורגיש ביותר, שכן עולמינו מציב בפני נשים לא מעט אתגרים מורכבים, חלק מהאתגרים הללו נובעים מעצם היותן נשים וחלק באים לידי ביטוי בתחום העבודה.
על ידי קביעת חוקים הנוגעים למשל להיריון ולידה, ניתן להסדיר את הזכויות ולא להותיר למעסיקים מקום לספק או שיקול דעת.
בין הזכויות המגיעות לנשים יש לציין את זכותה של האשה לצאת לחופשת לידה, זכות זו אינה תלויה ברצונותיו או גחמותיו של המעסיק והוא אינו רשאי לחייב את האשה לעבוד בתקופה זו או לפטר אותה במהלך החופשה.
יש לציין שנשים עובדות אשר נמצאות בתקופת ההריון זכאיות לצאת לחופשת לידה בתשלום.
כמו כן, רשאית אשה בהריון לקצר את חופשת הלידה, כאשר החופשה לא תהיה קצרה יותר מ-14 שבועות. על המעסיק חל איסור לדחות את הבקשה או לסרב לבקשה.
מעבר לכך, זכאית האשה לזכויות במהלך תקופת ההריון. בתקופה זו חייב המעסיק לאפשר לאשה יום מנוחה שבועי, כאשר החל מהחודש החמישי להריון עד סיומה של חופשת הלידה אין הוא רשאי להעסיק אותה שעות נוספות. מעבר לכך, ניתנות לאשה זכויות הנוגעות לימים בהם האשה אינה מגיעה לעבודה בשל טיפולי פוריות.
לצערנו, לא מעטים הם המקרים בהם מעסיקים פועלים בניגוד לחוק ואינם מעניקים לעובדים את הזכויות המגיעות להם.
במקרים רבים מתעוררים בין המעביד והעובד סכסוכים שונים, כמו למשל במקרה של פיצויי פיטורים או הלנת שכר.
במקרים מסוימים המעסיק פוגע בתנאי ההעסקה של העובד על מנת לגרום לאחרון להתפטר, בצורה זו מנסים מעסיקים להימנע מתשלום פיצויי פיטורים. כמו כן, ישנם מקרים בהם מעסיקים מפטרים נשים אשר נכנסו להריון.
בתקופה זו - תקופת הקורונה, נפגעו עובדים רבים בשל סגירת חברות ועסקים, כאשר חלק מהחברות והעסקים פיטרו עובדים או הוציאו אותם לחל"ת כדי לצמצם עלויות.
חברות ועסקים רבים הגישו בקשה לפירוק חברה משום שהם לא יכלו לעמוד בהתחייבויות שלהם כלפי הספקים והעובדים.
במקרים אלו, בהם העובדים מפוטרים ובמקרים בהם המעסיקים מוציאים את העובדים לחל"ת, משלם הביטוח הלאומי את הכספים. חשוב לדעת שלצד הגשת הבקשה לביטוח הלאומי, רשאים העובדים להגיש תביעת נזיקין ולהפנות אותה אל בעלי המניות של החברה.
בכל המקרים שצוינו ובמקרים רבים אחרים בהם זכויותיו של העובד נפגעו, רצוי עבור העובד לפנות אל עורך דין המתמחה בדיני עבודה.
תחום דיני עבודה מורכב ביותר ועל ידי קבלת סיוע מעורך דין המתמחה בתחום יהיה ניתן למצוא את הפתרון המתאים לסכסוך שנוצר בין העובד ובין המעביד.
בחלק מהמקרים, יוכל עורך הדין להביא להסדר אפשרי, כך שהצדדים לא יצטרכו להגיע לבית המשפט, כאשר במידה שיהיה צורך להגיע לבית המשפט, יסייע עורך הדין לעובד שנפגע לאורך כל הדרך ויגדיל את סיכוייו לקבל את הפיצויים המגיעים לו בגין הפרת התנאים להם הוא זכאי, כמובן שמומלץ לבעל העסק הנתבע כי גם ישכור את שירותיו של עורך דין מומחה לדיני עבודה וזאת כדי לצמצם נזקים ככל האפשר, להגיע לא מוכן למשפט דיני עבודה וללא עורך דין עבודה זו טעות שתעלה ביוקר.
רבים מבעלי העסקים חושבים שהפתרון בהתנהלות מול העובדים נמצא אצל רואה החשבון, משבר הקורונה שגרם למאות אלפי ישראלים לאבד את מקום עבודתם, חשף כי רואי החשבון לא באמת יודעים את "חוקי העבודה", העצות שנתנו ללקוחותיהם העצמאים סיבכה אותם כלכלית וגרמה להם להוציא פי כמה כסף ממה שאפשר היה להוציא לו התנהלו נכון ולפי ייעוץ מעורך דין עבודה, העצה שלנו, היא לתת כבר היום לעורך דין לעבור על תלושי משכורות, הסכם קבלה לעבודה, ימי חופשות, ימי מחלה, חוזים מול העובדים, תשלומי פנסיה, הפרשות לפיצויים, תופתעו לגלות כי יימצאו הרבה ליקויים שכדאי לתקן כל עוד אפשר.
במידה שהזכויות להן אתם זכאים כעובדים נפגעו, חשוב שתפעלו ותפנו אל עורך דין המתמחה בדיני עבודה.
עורך דין המתמחה בתחום יוכל לסייע לכם בכל הדרוש - אם על ידי הגעה להסדר עם המעסיק או על ידי ייצוג בבית המשפט.
אין להקל ראש בנושא דיני עבודה, עובדים נלחמים על זכויותיהם במשך שנים רבות והמלחמה עוד לא נגמרה.
תמיד ישנם מקרים בהם הזכויות נפגעות. עמידה על המשמר תסייע בהמשך המאבק ושיפור תנאי העובדים בארץ וברחבי העולם.
חוסכים לך זמן וכסף!
באתרנו שירות החוסך את הצורך לחפש עורך דין, שירות בקש הצעת מחיר הינו ללא עלות וללא התחייבות, משאירים את הפרטים כאן באתר, עד 3 עורכי דין לענייני דיני עבודה יחזרו אליכם טלפונית לייעוץ והצעות מחיר, בדרך זו תקבלו תשובות לכל שאלה שיש לכם ועל הדרך תעשו גם השוואת מחירים.