מחפש לעשות הסכם ממון טוב והוגן? רוצה לדעת מה זה חוק הסכם ממון? למה כדאי לעשות הסכם ממון? וכמובן כמה עולה?
הסכם ממון עשוי להיות הסכם מבורך עבור חלק מבני הזוג, בעוד זוגות אחרים סבורים כי מדובר על הסכם השולל את הרומנטיקה, שכן כאשר מדובר על אהבה, הכסף אינו משנה ואינו משחק תפקיד.
במאמר זה נעסוק ביתרונות של הסכם ממון ונסביר מדוע כדאי לבני זוג המקיימים חיי זוגיות משותפים לשקול את האפשרות לערוך ביניהם הסכם ממון.
הסכם ממון מתאים לזוגות הנישאים ברבנות או לזוגות שחיים יחדיו כידועים בציבור.
כפי שצוין - חלק מהאנשים רואים בהסכם ממון הסכם שאינו מקדש את הרומנטיקה ואף יותר מכך - מנוגד לה לחלוטין. למרות זאת, כדאי למתנגדי עריכת הסכם הממון להכיר ביתרונותיו של ההסכם, שאומנם לא נעים לחשוב עליו, שכן הוא יידרש במקרים פחות נעימים, בהם הזוג נפרדים.
ואכן, לצערנו, לא מעטים הם הזוגות שחשים אהבה חזקה זה לזו אך בסופו של דבר מחליטים להיפרד.
הסכם ממון הינו הסכם אותו עורכים בני הזוג ועליו לכלול את החתימה של השניים.
הסכם הממון יכול להתאים לבני זוג שעוד לא נישאו אך מעוניינים להינשא או לבני זוג שנישאו. כמו כן, יכולים לערוך את ההסכם גם בני זוג ידועים בציבור.
הסכם הממון בעצם מסדיר את כל העניינים הקשורים לממון השייך לבני הזוג ואת האופן שבו הוא יחולק במקרה שהם יחליטו להיפרד או להתגרש.
בעולם חסר ודאות, הרי שאפשר לדמות את הסכם הממון לסוג של "תעודת ביטוח", לפחות בכל הקשור לתחום הכלכלי.
ישנם שני נושאים עיקריים הכלולים בהסכם הממון: הנושא הראשון עוסק בחלוקה של הרכוש שצבר כל אחד מבני הזוג טרם הנישואים, והחלק השני עוסק באופן החלוקה של הרכוש שצברו בני הזוג או כל אחד מבני הזוג מהמועד שבו הם נישאו.
במידה שהחותמים על הסכם ממון הם זוגות ידועים בציבור, תעסוק החלוקה ברכוש שנצבר טרם הפיכתם של השניים לבני זוג או שהחלוקה תתייחס לרכוש שנצבר במהלך התקופה שבה הם נמצאו בקשר זוגי.
מעבר לנושא זה אפשר לכלול בהסכם ממון נושאים נוספים. אפשר למשל לכלול בהסכם את סוגי הנכסים השייכים לבני הזוג, כמו למשל: זכויות סוציאליות ממקום העבודה, חברה או עסק, רכבים, מיטלטלין, ירושות, מתנות, דירות ונדל"ן להשקעה, כספים הנמצאים בחשבונות הבנק ואף זכויות בקניין רוחני.
החיים מזמנים לנו הפתעות ואף אחד לא יכול להבטיח לנו שהתכנון שלנו יצא אל הפועל ושחיינו יראו בדיוק כפי שאנו רוצים שהם ייראו.
יחד עם זאת, רצוי לתכנן את העתיד ולקחת בחשבון שאירועים שונים יכולים להתרחש.
זוגות שמתחתנים או מקיימים זוגיות ארוכת טווח ומוגדרים כידועים בציבור אינם רוצים לחשוב על מצב בו הם יפרדו או יתגרשו, אך כידוע לנו, אירועים מפתיעים יכולים להתרחש, אנשים יכולים להשתנות וסיטואציות שונות עלולות לפגוע בקשר הזוגי.
בין מגוון הסיבות שגורמות לעריכת הסכם ממון להיות פעולה כדאית, יש לציין כי עריכת הסכם זה עשויה, בניגוד למחשבה הרווחת, דווקא להעיד על כך שישנה אהבה גדולה בין בני הזוג.
אם נחשוב למשל על מצב בו אחד הצדדים מחזיק בנכסים רבים ומצבו הכלכלי טוב הרבה יותר מהצד השני, תהיה חתימתו של הצד שמצבו הכלכלי פחות טוב מהאחר הוכחה לאהבתו ולכך שהוא לא מתחתן או נמצא בזוגיות בשל תאוות בצע.
במידה שנחתם מראש הסכם ממון, רשאי בן הזוג המבוסס מבין השניים או בן הזוג שמשפחתו מבוססת יותר ממשפחתו של בן הזוג השני לרשום את כל הנכסים והרכוש שלו על שמו. בן הזוג המבוסס יכול גם להגן על נכסיו ורכושו בדרכים אחרות.
לצד רישום הרכוש והנכסים על שמו של בן הזוג המבוסס מבין השניים, יוכנסו בהסכם סעיפים לטובת בן הזוג השני, כך שההסכם יהיה הוגן ושני הצדדים יסכימו עליו. בצורה זו ניתן למנוע חשש מ"נישואים כלכליים", שכן כל אחד מבני הזוג ידע עם איזה רכוש ועם אילו כספים הוא נכנס לקשר הזוגי ועם איזה רכוש ואילו כספים הוא ייצא מהם במידה שבני הזוג ייפרדו.
סיבה נוספת שגורמת לחתימה על הסכם ממון להיות פעולה כדאית היא שעל ידי הסדרת העניינים הכלכליים מבעוד מועד ניתן להתגונן מפני סחטנות בעת פרידה או גירושים.
ישנם מקרים בהם צד אחד מנסה לגרום לצד השני לוותר על זכויות כלכליות או רכוש או אפילו להשתמש בילדים כ"קלף מיקוח" במטרה להוציא מהצד השני כספים והטבות.
חתימה על הסכם ממון עשויה להפחית את הסיכונים ואפילו למנוע ניסיונות סחיטה, מכיוון שהחלוקה כבר ברורה וידועה מראש ויהיה מאוד קשה לצד המנסה לסחוט את האחר לשנות את ההסכם.
עוד סיבה שגורמת לעריכה וחתימה על הסכם ממון להיות פעולות כדאיות היא שעל ידי הסדרת הנושא הכלכלי אפשר לחסוך זמן רב במקרה של גירושים.
גירושים אורכים זמן רב ועשויים להתיש ולהקשות מאוד על זוגות שמנסים להוציא כספים זה מזה, הסכם ממון אשר מסדיר את העניינים הכלכליים בין השניים מסייע בקיצור התהליך הארוך ועשוי להקל גם על הקשיים הנפשיים הנלווים להתהליך הגירושים.
בני זוג שחתמו על הסכם ממון והחליטו להתגרש יכולים לזרז את התהליך על ידי קבלת סיוע מעורכי דין או מגשר, כך, הם יוכלו להקל על עצמם, ובנוסף, לחסוך כספים.
בין היתרונות הנוספים של עריכת הסכם ממון יש לציין כי ההסכם עשוי להפחית חיכוכים וויכוחים בין בני זוג.
עצם הידיעה כי העניינים הללו סגורים מראש מפחיתה את הסיכויים לכך שייפתחו דיונים בנושא ושבני הזוג יאיימו אחד על השני בנוגע ללקיחת כספים או רכוש.
לצד נקודה זו חשוב לציין כי הסכם ממון אינו חוסם את האפשרות להגיש תביעות, אך הוא מפחית את הסיכויים לכך שאחד מבני הזוג או ששני בני הזוג יגישו תביעות, בעיקר אם הטענות מנוגדות להסכם.
אם לא די ביתרונות שהוצגו, מסייעת עריכת הסכם הממון בהרגעת ההורים, במיוחד אם בני הזוג צעירים ואינם יכולים לרכוש דירה או לבצע רכישות גדולות אחרות.
במקרים בהם הורים של אחד מבני הזוג או ההורים של שני בני הזוג משקיעים כדי לחסוך כספים לדירה עבור ילדיהם, הרי שהם מעוניינים להבטיח כי אותם כספים יוענקו לבן או לבת שלהם.
אם הסכומים שההורים של שני בני הזוג משקיעים אינם דומים, עשויים ההורים שהשקיעו יותר לדאוג שאם בני הזוג ייפרדו, עלול בן הזוג של בנם או בתם לדרוש לקבל את הנכס. חתימה על הסכם ממון תסדיר את העניין זה ותרגיע את ההורים, שכן יהיה ברור לגמרי מי מהצדדים רכש את הנכס ומי הבעלים של הנכס.
במידה שהוחלט כי הנכס יחולק בצורה מסוימת, יהיה כספם של ההורים שהשקיעו סכומים גבוהים יותר מוגן, שכן החלוקה תתבצע בהתאם לכספים שהושקעו ברכישת הנכס והסכומים יתורגמו לאחוזי בעלות בטאבו. יש לציין שבמקרים אלו תישמר גם עליית ערכו העתידי של הנכס לשני הצדדים, בהתאם לחלקו של כל צד.
יתרונות נוספים לחתימה על הסכם ממון קשורים למקרים בהם בני הזוג נישאים בשנית או מנהלים זוגיות שנייה כידועים בציבור.
במקרים שבני הזוג נפרדים ומתחתנים בשנית או הופכים לידועים בציבור עם בני זוג אחרים ויש להם ילדים מהקשר הקודם, יוכלו בני הזוג להיות רגועים גם בנוגע לרכוש שלהם וגם בנוגע לילדיהם מהקשר הקודם.
ההגנה על הרכוש והכספים תסייע גם ליחסים בין בני הזוג שנפרדו וגם ליחסים בין הילדים ובת או בן הזוג החדשים של ההורים. בהקשר זה יש לציין כי בנוסף להסכם ממון רצוי לערוך צוואה, כך שיהיה ניתן להבטיח שהילדים יקבלו את הרכוש של הוריהם.
נושא נוסף שיש לציין בהקשר של הסכם ממון הוא סרבנות גט. מדובר על נושא כאוב ביותר.
לפי ההלכה היהודית, אי אפשר להכריח בעל לתת לאשתו גט, יחד עם זאת, ישנן דרכים שונות שבאמצעותן אפשר להגביל את הצדדים. בין הדרכים הללו יש לציין את האפשרות לקבוע בהסכם הממון פרק המכונה: "כבוד הדדי". המשמעות של הדבר היא שיכללו בהסכם הוראות בנושא הגט.
יתרונות אחרים של עריכת הסכם ממון בין זוגות נשואים או בין זוגות ידועים בציבור הם שעל ידי עריכת ההסכם וחתימתם של הצדדים יכול כל צד להגן על עצמו מפני חובות של הצד האחר, כך שבמידה שבני הזוג יפרדו ומצבו הכלכלי של אחד מהם יהיה בעייתי ויהיה עליו לשלם חובות, יהיה בן הזוג השני מוגן באמצעות ההסכם, זאת על ידי סעיפים הקשורים לנושא.
סעיפים שקובעים כי תתקיים הפרדה בין הרכוש - החובות והנכסים, תגן על בן הזוג האחר מפני האפשרות שנושים ינקטו בהליכי עיקולים, גבייה או הוצאה לפועל נגדו.
עוד יתרון לעריכת הסכם ממון הוא שההסכם יכול לספק הגנה על אחד מבני הזוג במקרה שיש לו חברה או עסק עוד לפני כניסתו לקשר הזוגי.
הערך של החברה או העסק עשוי לעלות מאוד לאורך תקופת הנישואים או החיים המשותפים.
כמו כן, עשוי אחד מבני הזוג להקים את העסק או החברה במהלך תקופת הנישואין וישנם מקרים בהם בני הזוג מקימים חברה או עסק יחדיו בתקופה שהם כבר נשואים או מוגדרים כידועים בציבור.
פעמים רבות אחד מבני הזוג, אשר מנהל עסק, משקיע בעסק שעות רבות וכמעט שאינו נמצא בבית, כאשר בן הזוג האחר עובד במשרה רגילה, מבצע כמעט את כל מטלות הבית ומגדל את הילדים.
בן הזוג אשר מנהל את העסק יכול מצד אחד להרוויח לא מעט כסף, אך ההכנסות אינן קבועות ותמיד ישנו סיכון לכך שהוא יקלע לחובות. מנגד - בן הזוג השכיר, אשר מרוויח פחות ומבצע את רוב המטלות בבית מעביר את המשכורת אותה הוא מרוויח לחשבון המשותף.
מקרים אלו, בהם לאחד מבני הזוג יש עסק או חברה או מקרים בהם יש לבני הזוג עסק משותף או חברה משותפת הינם נפוצים מאוד בהליכי גירושים ופעמים רבות נערכות בין בני הזוג מלחמות בנוגע לצד לו שייך העסק, לערכו של העסק ולאופן החלוקה. על ידי עריכת הסכם ממון אפשר להסדיר גם את הנושא הזה מבעוד מועד.
במידה שבני זוג לא ערכו הסכם ממון טרם הנישואים משום שהם לא חשבו על כך או בשל סיבה אחרת ולאחר מכן הם הגיעו למסקנה שהם מעוניינים לערוך הסכם ממון, הם יכולים לערוך אותו.
כדי לעשות זאת על בני הזוג להיעזר בעורך דין המתמחה בהסכמי ממון.
ניתן לערוך הסכם ממון גם לאחר תקופה ממושכת בה בני הזוג נשואים ואף לאחר שנולדו לבני הזוג ילדים.
כדי לערוך את הסכם הממון יש צורך באישור ההסכם, במידה שההסכם לא אושר באופן רשמי הוא לא יהיה תקף ולא יהיה ניתן להוציא אותו לפועל. את ההסכם אפשר לאשר בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. במידה שבני הזוג חתמו על ההסכם לפני שהם התחתנו, הם יכולים לאשר את ההסכם גם בפני נוטריון.
במקרה שההסכם נערך בין ידועים לציבור, מדובר על מצב שונה, משום שאין צורך באישור ההסכם והוא יהיה בתוקף ברגע בו הצדדים יחתמו עליו. יחד עם זאת, רצוי מאוד לאשר את ההסכם גם במקרה שבני הזוג ידועים בציבור.
הסכמי ממון הינם הסכמים שקשה לבטל. יחד עם זאת, הסכמים אלו עשויים להתבטל במקרים בהם מוצגות הצדקות משמעותיות לביטול ההסכם.
ישנו קושי רב להביא לביטולו של הסכם ממון משום שהצדדים אשר חתמו עליו עשו זאת מתוך רצון חופשי והתכוונו לקיים את כל ההנחיות הכלולות בו.
טרם מאשר בית המשפט את ההסכם, הוא בוחן היטב כי בני הזוג חתמו על ההסכם מרצון ושהם מבינים את המשמעות והתוצאות של ההסכם.
מעבר לכך, לאחר שהסכם ממון נכנס לתוקף יש לו מעמד מיוחד ובמקרה שייפתח דיון מחודש בו הדבר יפר את עקרון סופיות הדיון, אשר מהווה עיקרון חשוב מאוד במשפט הישראלי.
כפי שצוין - למרות הקושי להביא לביטולו של הסכם ממון, ניתן לבטלו במקרים מסוימים.
במידה שהצד שמעוניין לבטל את ההסכם מוכיח כי ההסכם פגום ולכן יש לבטל את חלקו של ההסכם או את כל ההסכם, הוא יצליח להשיג את מטרתו. מצב זה יכול להתקיים למשל במקרה שאחד מבני הזוג הסתיר עובדות משמעותיות מבן הזוג השני ועשה זאת מתוך חוסר תום לב משמעותי ביותר וכאשר העובדות היו מאוד חשובות ורלוונטיות להסכם.
הסכם ממון הוא הסכם משמעותי ביותר בחייהם של בני הזוג, לכן, חשוב לבחור את עורך הדין בקפידה.
עורך הדין המתאים יתמחה בדיני משפחה ויהיה בעל ניסיון רב בעריכת הסכמי ממון.
ניסיונו של עורך הדין חשוב ביותר במקרה זה, שכן רק עורך דין מנוסה יידע כיצד לסייע לבני הזוג להתמודד עם מחלוקות ולהגיע להחלטות שיתאימו לשני הצדדים ולא יקפחו אף אחד מהם.
בנוסף, ישנה חשיבות רבה לאישיות של עורך הדין, שלצד מקצועיותו וניסיונו בעריכת הסכמי ממון, צריך להיות גם אדם שניחן ברגישות ויכול להבין את המצב הרגיש בו נמצאים הצדדים.
עורך דין משפחה מקצועי, מנוסה ורגיש יוכל לסייע לשניים לגבש הסכם ממון הוגן שייטיב עם שניהם ויאפשר להם להיות רגועים.
חוסכים לך זמן וכסף!
באתרנו שירות החוסך את הצורך לחפש עורך דין משפחה להסכמי ממון, שירות בקש הצעת מחיר הינו ללא עלות וללא התחייבות, משאירים את הפרטים כאן באתר, עד 3 עורכי דין מומחים להסכם מממון יחזרו אליכם טלפונית לייעוץ והצעות מחיר, בדרך זו תקבלו תשובות לכל שאלה שיש לכם ועל הדרך תעשו גם השוואת מחירים.