מחפשים לעשות הסכם הורות משותפת? רוצים לדעת מה זה הסכם הורות משותפת?
במהלך השנים האחרונות חלו שינויים רבים בכל הקשור למודל המשפחתי שאנו מכירים, לפיו גבר ואישה מתחתנים ומקימים משפחה.
אך אם עד לא מזמן הייתה המשפחה המוכרת מורכבת מאב, אם וילד, הרי שהיום ניתן לראות משפחות מגוונות, כמו למשל: זוגות חד מיניים, ידועים בציבור ואף הורים יחידנים.
במקרים של משפחות אלו עשויה ההתעברות להתבצע באמצעות הזרעה, קיום יחסי מין או הפריה חוץ גופית.
כאשר מדובר על משפחה שאינה תואמת ל"מודל המשפחתי המוכר" וההורים אינם מנהלים חיים משותפים, רצוי מאוד לערוך הסכם הורות משותפת. במאמר זה נסביר על הסכם הורות משותפת, על חשיבותו, על הנושאים שיש לכלול בו, ובנוסף, נסביר על תפיסת העולם של ההורות המשותפת - טובת הילד.
המטרה של הסכם הורות משותפת היא להסדיר את הזכויות והחובות של הורים שהחליטו להביא ילד לעולם ביחד, כשהם אינם נמצאים בקשר זוגי.
על ידי הסדרת החובות והזכויות במסגרת הסכם ברור, ניתן להפחית ואף למנוע סכסוכים בין ההורים בעתיד.
יש להדגיש שעריכת הסכם הורות משותפת מתאימה לכולם - בין אם מדובר על שני אנשים שהחליטו לקיים הורות משותפת, זוגות ידועים בציבור או זוגות שנישאו. יחד עם זאת, מרבית ההורים שעורכים הסכם הורות משותפת הינם זוגות שהחליטו לקיים הורות משותפת, זוגות חד מיניים וזוגות ידועים בציבור.
על ידי עריכת הסכם הכולל הנחיות ברורות הקשורות לגידול הילדים, מתחייבים הצדדים לכך שהם יפעלו בדרכים מסוימות המקובלות על שניהם.
ההסכם בעצם מסייע לשניים להבטיח שהשקפת עולמם בקשר לגידול הילד דומה, או לפחות שאין הבדלים משמעותיים בין האופן שבו הצדדים מעוניינים לגדל את הילד.
אם קיימים פערים בין הדעות, מסייעת עריכת ההסכם בגישור בין הגישות ובהצעת פתרונות אשר מתאימים לצדדים.
זוגות רבים שחולמים על הבאת ילד לעולם ומחליטים לעשות זאת באמצעות הורות משותפת, אינם מודעים למשמעות הדבר. במצבים אלו עשויים להתעורר סכסוכים בין השניים.
הסכם הורות משותפת מעניק מסגרת חוקית ומאפשר להורים לתאם ציפיות ולהבין בדיוק מהן החובות והזכויות שלהם. כמובן שעל הצדדים להיות מחויבים לכתוב בהסכם.
הסכם מוצלח יכלול סוגיות שונות ועניינים שונים אשר עשויים להתרחש בעתיד ואת הפתרונות להם, כך שעליו להיות מפורט ומקיף ביותר.
כדי להצליח לערוך הסכם שיענה על הצרכים ואכן ימנע סכסוכים ומחלוקות בעתיד, חשוב לקבל שירות מעורך דין המתמחה בדיני משפחה וצבר ניסיון רב בעריכת הסכמי הורות משותפת.
עורך דין המתמחה בתחום דיני משפחה ינסח את הסכם ההורות המשותפת בצורה בה ההסכם יספק מענה לצרכים של השניים ויאפשר להם להיות רגועים בנוגע לסוגיות המופיעות בו.
כאשר עורכים הסכם הורות משותפת יש לכלול נושאים רבים.
ברוב המקרים ייפתח ההסכם בהצהרה של ההורים על כך שהם אינם מנהלים מערכת יחסים זוגית ועל כך שהם החליטו לחבור יחד כדי להביא ילד לעולם.
הסכם ההורות יכול לכלול התייחסות לתקופת ההריון והלידה.
ניתן לכלול בהסכם התייחסות להחלטות שונות שיש לקבל במהלך תקופת ההריון ובמהלך התקופה הסמוכה לה, החלטות אלו יכולות להיות קשורות לנושאים רבים, כמו למשל: משמורת, בחירת השם של התינוק או התינוקת, אופן החלוקה של חופשת הלידה בין ההורים, טיפולי הפריה, סיבוכים שעלולים להתרחש במהלך תקופת ההריון, הוצאות נלוות להריון ובחירת הרופא המטפל בתקופה זו.
נושא המשמורת, אשר הוזכר, הינו אחד הנושאים המרכזיים ביותר בהסכם הורות משותפת, כאשר חלק מההורים קובעים כי חלוקת זמני השהות של הילד תהיה שווה ואחרים קובעים כי אחד ההורים יקבל משמורת מלאה בעוד לאחר יינתנו זמני שהות.
נושא המשמורת הינו רגיש ביותר ובמידה שההורים אינם מסדירים אותו בצורה ברורה הוא עלול להוביל לסכסוכים, לכן, חשוב להתייחס לנושא בצורה רצינית ולפרט את ההחלטות באופן ברור.
גם נושא ההוצאות הינו טעון ביותר. גידול ילד דורש מההורים להוציא לא מעט כספים, בין היתר עבור הדיור, המזון, הטיפולים הרפואיים, החינוך, הבגדים והחוגים. על ידי הגעה להסכמה בכל הקשור להוצאות, יהיה ניתן למנוע מחלוקות קשות בהמשך או לפחות להפחית את הסיכונים לכך שמחלוקות יתעוררו בנושא.
אם ההורים מרוויחים שכר דומה והם החליטו כי המשמורת תהיה משותפת, סביר להניח שהנושא לא יעורר מחלוקות, משום שהגידול וההוצאות יתחלקו ביניהם בצורה שווה. כמובן שאין להיות בטוחים שלא יתעוררו מחלוקות בעתיד ולכן רצוי לערוך את ההסכם ולהתייחס לנושא זה.
לעומת מצב בו המשמורת משותפת והשכר אותו מרוויחים ההורים דומה, יכולים ההורים לקבוע שאחד מהם יקבל משמורת מלאה, במצב זה יהיה על ההורה המשמורן לשלם את רוב ההוצאות ויעלה הצורך בקביעת תשלומים של מזונות ילדים. במקרה זה חשוב במיוחד להסדיר את נושא ההוצאות ולהבהיר מה יהיה הסכום אותו ישלם ההורה להורה המשמורן, מתי יועבר הכסף וכיצד.
נושא חשוב נוסף שכולל הסכם הורות משותפת הוא החינוך של הילד. באשר לסוגיה זו, על ההורים להחליט באיזו מסגרת לימודית ילמד הילד, המסגרת יכולה להיות למשל: בית ספר רגיל, בית ספר דתי או חינוך ביתי.
כמו כן, יש לכלול בהסכם התייחסות לאופן שבו יתבצע יישוב מחלוקות. על ידי קבלת החלטה הנוגעת לאופן יישוב המחלוקות יהיה ניתן להתמודד עם מחלוקות עתידיות בצורה שמקובלת על שני ההורים ולפתור בעיות שעולות ביעילות ובמהירות. אפשר לדוגמה להחליט שבמקרה שההורים אינם מסכימים על נושא כלשהו הם יפנו אל מגשר.
הורות משותפת הינה תפיסת עולם לפיה על ההורים לחלק את האחריות ההורית ביניהם באופן שווה ככל שניתן, כך ששניהם יהיו מעורבים בחייו של הילד באופן דומה.
יש לציין כי החלוקה של האחריות ההורית אינה חייבת להיות שווה, אך רצוי שההורים ישאפו ליצור קשר קרוב עם הילד. ניתן לומר שהמטרה היא שלכל הורה יהיה קשר יציב ומשמעותי עם הילד.
ההורות המשותפת מבוססת על שני עקרונות: הזכות של הילד לקיים קשר משמעותי עם הוריו, אשר נושאים באחריות הורית משותפת כלפיו.
כדי שההורות המשותפת תוכל להתקיים בין שני האנשים, יש צורך באמון רב וביצירת מערכת יחסים שמאפשרת לשניים לגדל ילד יחדיו, אם בבתים נפרדים או באותו בית.
הסכם הורות משותפת הוא הסכם חשוב ביותר, בעיקר עבור הורים שאינם מנהלים קשר זוגי ומחליטים לקיים הורות משותפת.
הסכם מפורט ומדויק, אשר נוגע בסוגיות רבות, יכול למנוע מחלוקות בעתיד ולאפשר להורים לגדל את הילד בצורה נעימה, תוך כדי שמירה על הקשר ביניהם, שגם אם הוא לא קשר זוגי, הוא חיוני ביותר עבור ההורים ועבור הילד.
פירוט אופן חלוקת התפקידים של ההורים, המשמורת, אופן החלוקה של ההוצאות, המגורים, הסדרי ראייה, חינוכו של הילד, השקפת העולם, הקשרים של הילד עם המשפחה המורחבת, חופשות, נסיעות לחו"ל ונושאים רבים אחרים, יסייעו להורים בעתיד.
כדי לערוך את הסכם ההורות המשותפת בצורה טובה, כך שיהיה ניתן להשיג את המטרות, חשוב מאוד לקבל את שירותיו של עורך דין המתמחה בדיני משפחה.
כמו כן, חשוב לוודא שעורך הדין ערך מגוון הסכמי הורות משותפת ושהוא בקיא בתחום, מנוסה וניחן ברגישות רבה, שכן אחרי הכל מדובר על האחריות הגדולה ביותר שאדם לוקח בחייו - להביא ילד לעולם ואל ההחלטה הזו מתלווים פחדים, חששות ורגשות רבים.
עורך דין שניחן ברגישות יבין את הצדדים, את הפחדים, הציפיות והרצונות שלהם ויסייע להם להגיע לפשרות כאשר יתעוררו מחלוקות, בצורה זו יענה ההסכם על הצרכים של הצדדים ויאפשר להם להתחיל את התהליך החשוב בראש שקט.
מתי ניתן לחתום על הסכם הורות משותפת? הורים רשאים לחתום על ההסכם כבר בשלבים בהם הם מתכננים את ההריון.
לאחר שהצדדים חותמים על ההסכם, הוא מקבל תוקף של חוזה רגיל.
מתי יש להגיש את ההסכם לאישור? במטרה להסדיר את תחום האחריות ההורית, על ההורים להגיש את ההסכם החתום לאחר שהילד נולד, כך שההסכם יקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה.
בעת אישור ההסכם יוודא השופט ששני הצדדים מבינים את המשמעות ואת ההשלכות של ההסכם ושהשניים חתמו על ההסכם מתוך רצון חופשי.
כמו כן, יוודא השופט כי ההסכם עומד בקנה אחד עם טובת הילד. במידה שההסכם אינו עומד בקנה אחד עם עקרון טובת הילד, רשאי השופט לבטל את ההסכם.
במידה שההסכם אושר על ידי בית המשפט, הוא יקבל תוקף של פסק דין.
כפי שצוין - חשוב מאוד לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום דיני משפחה, עם דגש על עריכת הסכמי הורות משותפת לפני שמקבלים את ההחלטה החשובה.
עורך דין המתמחה בתחום יסביר לצדדים על המשמעות של ההסכם, כך שהם יבינו מהן החובות שלהם ומהן הזכויות שלהן ויצליחו להגיע להסכמות.